Zoektocht en inschrijving: Staatliche Snowboard Opleiding

Na het behalen van de Alpinkurs in 2017, was ineens de volgende opleidingsstap de Staatliche opleiding. Vanaf toen ging het steeds meer door mijn hoofd. Deze eerste stap richting de Staatliche opleiding werd gezet in de winter van 2017-18. Dat was het moment dat ik voor mezelf zei: ‘ik wil er voor gaan’.

Toen begon de zoektocht naar meer informatie om dit plan concreet te maken. Mijn ervaring: dit is lastiger dan verwacht.

Waar te beginnen?

Wat is het eerste dat je doet, wanneer je informatie wilt verkrijgen? Juist, Google is dan je grootste vriend. Alleen bracht die zoektocht mij niet wat ik wilde. De informatie die op dat moment gevonden werd, was vrij algemene informatie in plaat van gericht op het inschrijven voor de opleiding. De momenten dat ik dan de informatie vond, ging het vaker over de Staatliche Ski opleiding. Aangezien ik door de google treeruns het bos niet meer zag, was een andere aanpak misschien beter.


Google bos
Photo: Brunotti “Weg kwijt in het google bos”

360 rondvraag, stap voor stap dichterbij.

De vervolgstap was het rondvragen bij instanties en mensen om mij heen. De eerste emails werden enthousiast beantwoordt, alleen werd er weer verwezen naar de Ski opleiding. De snowboard opleiding begon meer mythische proporties te krijgen en het vinden van informatie voelde al als de eerste toelating op zichzelf. Toen kwam de aanzet die mij op weg hielp. Door contact op te nemen met Stephan, kreeg ik de contactgegevens van de OeSV verantwoordelijke die over de Staatliche opleiding gaat. Na haar een email gestuurd te hebben, werd ik doorverwezen naar de BSPA Innsbruck. Dat is de opleidingsinstelling die de opleiding vanuit de staat, samen met het OeSV, aanbiedt en ook de toelating regelt. Daar kwam ik in gesprek met de persoon die ik moest hebben en kreeg ik alle informatie die nodig was.


BSPA Innsbruck Homepage

De informatieve recap

Hier zullen de geintresseerden voor de opleiding vooral iets aan hebben. Voor de Staatliche Ski/Snowboard opleiding, is een eigenkunnen toelating nodig om de selectie uit te voeren. Hier moet je voor aangemeld zijn via de website van het BSPA Innsbruck. Als je op die website zoekt naar de opleiding, zoek dan op: ‘Snowboard Lehrerinnen und Snowboard Lehrer’. Dit is de overkoepelende term voor de Staatliche opleiding. De toelating zelf kost je niets, behalve de liftpas, verblijf en vervoer natuurlijk. Daarnaast is een doktersverklaring nodig om aan te geven dat je fit genoeg bent om de toelating / opleiding te starten.  Op de website hebben ze een speciaal formulier, die ingevuld, ondertekend en bestempeld dient te worden. Vervolgens neem je die mee naar de toelatingsdag, doe dit want ze controleren hier streng op. 

De verdeling tussen de BSPA en OeSV is, vanuit mijn perspectief, als volgt. Waar de BSPA alle informatieve opleidings gerelateerde zaken regelt, is het OeSV verantwoordelijk voor de praktische kant bij de toelating / opleiding. Hierdoor is het soms niet helemaal duidelijk wie je voor welke vraag moet hebben. Gelukkig zijn beide verantwoordelijke personen erg behulpzaam en vriendelijk over de email.  

Uiteindelijk valt het allemaal wel mee hoe moeilijk het is, je moet het alleen net weten. Mocht iemand meer willen weten over het inschrijven voor de toelating / opleiding, dan kun je altijd contact met ons opnemen!