Loopbaan CIOS Sneeuwsport

‘’Ik kwam naar deze opleiding omdat ik skileraar wilde worden’’. ‘’Snowboarden is wat ik het liefste doe’’. ‘’Lesgeven vind ik leuk, als dit in de sneeuw kan zijn is het helemaal top’’.
De studenten van het CIOS Haarlem Hoofddorp, die net als wij al een hart hebben voor de sneeuwsport, kunnen tijdens hun MBO Sport opleiding zich specialiseren in vakken naar keuze. Uiteraard is het voor ons een cadeautje om de ‘sneeuwsport-minded’ student te volgen in hun loopbaan. 

De start van het programma

Na het reguliere programma van het eerste jaar gevolgd te hebben en de fijne kneepjes van het lesgeven onder de knie te krijgen, is het al tijd voor een CIOS student om de verdieping in te gaan. Naast reguliere vakken die ook in het tweede jaar gevolgd moeten worden kunnen ze het eerste ‘Keuzedeel’ kiezen. Dit keuzedeel gaat dieper in op het lesgeven in een bepaalde sport en licenties kunnen hierbij behaald worden, in dit geval voor skiën of snowboarden. Een WIN-WIN zullen we zeggen: studenten kunnen er direct een baan uitslaan en wij hebben er weer enthousiaste sneeuwsportleraren bij in het werkveld!

Een ochtend of middag in de week volgen de studenten lessen over het lesgeven in het skiën of snowboarden. Hierbij krijgen ze theoretische lessen zoals methodiek, didactiek, lesvoorbereidingen, materiaalkennis, veiligheid, EHBO…en noem maar op! ‘Und auch die Deutsche sprache’ moet absoluut geleerd worden.
In de praktijk leren ze lesgeven (ja ook dit wordt uiteindelijk ook in het Duits van je gevraagd) en eigen vaardigheid in Snowworld Amsterdam. Zo nu en dan wordt er uitgeweken naar andere hallen. Bijvoorbeeld Snowworld Zoetermeer of een rollerbaan waar één dag of meerdere dagen de pistes veilig/onveilig worden gemaakt door de studenten.

Stage lopen in Nederland

Naast de lessen lopen de studenten tijdens hun keuzedeel stage bij indoor hallen. Hier assisteren ze de lessen van instructeurs en nemen ze langzaam het stokje over. Ze volgen lerarentrainingen en leren omgaan met materialen. Ook worden ze onderdeel van het bedrijf door back-office werkzaamheden te leren. Denk hierbij aan het inroosteren van klanten, klantvriendelijkheid en informatie verstrekken aan klanten.

National Snowsports Instructor

Al vrij snel in het jaar is het tijd voor de eerste licentie. De NSI (National Snowsports Instructor) is de eerste helft van de Oostenrijkse Anwärter. 5 dagen verblijven de sporters rondom Snowworld Zoetermeer in zelf geregelde accommodatie. Dit zorgt direct voor een gezellige onderlinge band en zo komen ze helemaal in de juiste setting om met andere gepassioneerde sneeuwsporters de week te kunnen beleven. De lange dagen, van 9.00-21.00uur, worden geleid door experts uit het vak van Snowsports Academy. Eigen vaardigheid, methodiek en didactiek zijn de onderwerpen van de dagen. Heb je de vijf dagen succesvol voldaan en is het examen aan het eind van de week behaald, dan gaan je door voor NSI deel 2. Nog een tweedaagse scholing die volledig gericht is op het lesgeven.

Waar staan we nu?

Nu we december ingaan is het tijd voor de eerste studenten die de Anwärter opleiding gaan volgen in Oostenrijk. De studenten met al veel ervaring maken zich op voor deze week om daarna met een de diploma op zak aan de slag te kunnen gaan. Voor de studenten die dit jaar wat meer ervaring willen opdoen is er de mogelijkheid om in april de opleiding te volgen.
De lessen vanuit het CIOS gaan gewoon door, de stages worden voortgezet en het oog wordt gericht op de échte wintermaanden!

Waar kan je de studenten tegenkomen in het werkveld van Nederland?

Een kleine opsomming van de locaties:

Snowworld Amsterdam,
Ski-Inn Amsterdam
Skicentrum Sassenheim,
Indoor Ski Bloemendaal
Skicentum Heemskerk,
Skirun Heerhugowaard,
Skicentrum Hillegom,
Ski-indoor Landsmeer
Skicentrum Hoofddorp,
Snowworld Zoetermeer
Skicentrum Hoorn,

En op vele andere plekken zullen ze ineens staan om je verder te helpen in voorbereiding op de wintersport.

Wat volgt nog?

We blijven ze dit jaar volgen. Zo komt er nog de Anwärter opleiding voorbij, zulllen we de stages in het buitenland in de gaten houden, volgen we de sneeuwsport weken met de opleiding en wie weet welke studenten in jaar drie en vier richting het Profieldeel Sneeuwsport zullen gaan! Wij zijn benieuwd…