Hoe houd ik me als vrouwen staande in een line-up vol mannen?

Deze ochtend heb je besloten om naar het reef te gaan. Je kan niet wachten om het water in te gaan want de golven zien er goed uit. Je peddelt richting de line-up en kijkt om je heen. Ineens verandert je humeur. Er liggen alleen maar mannen in de line-up! ‘Oef, dat wordt vechten als vrouw alleen’, denk je al snel. En inderdaad, bij het kleinste rimpeltje, beweegt de hele stroom mannen zich als een schol vissen richting de golf. Aan het begin ga je erin mee. Je probeert extra alert te zijn en extra hard te werken om maar net voor die mannen bij de golf te zijn. Het werkt voor geen meter. Niet alleen pak je niet veel golven, ook raak je enorm gefrustreerd.

Een andere tactiek

Je zal een andere tactiek moeten bedenken want meegaan in de testosteron-battle voor golven werkt duidelijk niet voor je. Ook niet gek, aangezien de absolute spierkracht van een man gemiddeld ongeveer 30% groter is dan die van een vrouw. Daarnaast hebben mannen een grotere hoeveelheid type 2 spiervezels waardoor ze meer kracht en snelheid kunnen genereren dan vrouwen. De strijd aangaan heeft dus duidelijk geen zin want die gaan we over het algemeen niet winnen.

Maar wat dan?

De vraag is wat wij vrouwen kunnen inzetten in het water. Uit welke kwaliteiten kunnen wij zelf putten zonder dat we de strijd hoeven aangaan? Het hormoon oestrogeen in ons lichaam zorgt ervoor dat we meer en langer energie kunnen putten uit onze vetvoorraad. We hoeven dus simpelweg niet elke golf te pakken omdat we langer in het water kunnen blijven om op die goede golf te wachten. Ook kunnen we natuurlijk besluiten om op een andere plek te gaan liggen in het water waar onze kansen hoger worden. Misschien zie je wel een piekje dat wellicht iets minder goed werkt maar wel rustiger is, of kun je iets meer op de schouder te gaan liggen van de golf waardoor we de strijd op de piek niet hoeven aangaan en de golven die niet worden gesurft door de boys kunnen pakken.

Is dat alles?

Natuurlijk niet! Dit zijn enkel simpele tactieken om de strijd niet te hoeven aangaan in het water, maar we hebben nog iets heel belangrijks over het hoofd gezien wat we absoluut niet mogen vergeten. Namelijk het feit dat wij als vrouwen perfect dingen aanvoelen. Onze vrouwelijke intuïtie! Het is soms ongelofelijk hoe we aanvoelen dat iets niet goed voor ons is of dat iemand gevaar loopt om ons heen. Dit is onze grootste kracht en dit mogen we meer gaan vertrouwen!

Vrouwelijke intuïtie inzetten in het water

Maar wat doen we nou met deze intuïtie in het water? Ik heb de afgelopen tijd mijn intuïtie getest door mezelf regelmatig te vragen waar de volgende golf zou breken en welke kant deze op zou gaan. Ik schrok ervan hoe vaak ik het bij het juiste eind had. Een conditie ervan was wel dat ik me rustig en gegrond voelde, maar dan kon ik feilloos inschatten waar de volgende golf zou breken. Terwijl iedereen naar buiten peddelde, peddelde ik een stukje naar links. Precies daar waar de volgende golf brak!

Ik ben ervan overtuigd dat iedere vrouw een ijzersterke intuïtie heeft. Soms durven we er niet op te vertrouwen, maar het stemmetje in je achterhoofd is er wel degelijk. Dus de volgende keer als je omringd wordt door mannen in het water, ga maar eens testen wat jouw intuïtie aangeeft. Net als je pop-up kun je je intuïtie gewoon trainen. Dus hoe meer je probeert naar je intuïtie te gaan in het water, hoe luider dit stemmetje zal spreken en hoe meer je erop durft te vertrouwen.

Bring it on!

Als ik tegenwoordig in een line-up vol mannen lig, lach ik. Bring it on! Ik hoef die strijd niet aan te gaan. Ik hoef niet sterker, fitter of sneller te zijn. Zo fijn!

Waar de kracht van mannen hun actiegerichtheid is (ze waren niet voor niets jagers), is onze kracht juist de ontvankelijkheid. Laten we deze krachten vooral inzetten in het water en niet proberen mee te doen in het jaaggedrag van de mannen. We hoeven niet ons mannetje te staan, maar kunnen simpelweg een andere tactiek inzetten om die volgende golf te scoren, zoals het kiezen van een andere plek in het water of het inzetten van onze vrouwelijke intuïtieve gaven.

Wil jij nog je nog beter staande kunnen houden als vrouw in de line-up? Ga dan mee met onze Surfminds trip!

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder! 

Het originele artikel vind je op de website van Roos. Wij vinden dit super interessant dus de komende tijd zullen wij meer van haar delen!