Vignetplicht: je geld snel weg op de snelweg!
Ons crewlid Sophie is gisteren alweer vertrokken richting Oostenrijk. Auto starten en gaan met die banaan. Hier in Nederland stap je de auto in en ram je zonder problemen de snelweg op. Wanneer je dit ongestoord in Oostenrijk doet, kan je nogal duur thuiskomen. Gelukkig is Sophie op de hoogte van de: autobahn vignetplicht! De punten in dit artikel zullen deels bekend zijn, deels onbekend of een korte reminder voor komend seizoen. Tips om mee te nemen onderweg naar het winter wonderland!
Vignetplicht
Om te starten kijken we naar de vignetplicht. Hier in Nederland hebben we een wegenbelasting die je betaald om gebruik te maken van het wegennet. In Oostenrijk is dat anders geregeld. Op alle A (Autobahn) en S (Schnellstrasse) wegen moeten voertuigen tot 3500 kg een vignet hebben. Vaak word je er nog op tijd aan herinnerd wanneer een vignet nodig is. Dit gebeurd bij tankstations en door borden langs de weg. Bij tankstations is dit Vignet te kopen.
Tol & ‘bijzondere’ tol
Naast het vignet heb je de Sondermautstrecken (onthouden voor galgje), dit zijn trajecten op het hoofdwegennet waar je apart tol voor moet betalen. Hier is je vignet niet geldig. Om deze Sondermautstrecken te bereiken maak je vaak gebruik van wegen waar je ook een vignet voor nodig hebt, super handig.
Naast de Sondermautstrecken (nu drie keer snel achter elkaar uitspreken) heb je tolpaswegen die buiten het hoofdwegennet vallen, maar waar ze je ook nog even voor willen laten betalen. De meeste wegen die hieronder vallen zijn in de winter gesloten. Check dit toch altijd vooraf aan je rit zodat je voorbereid bent op dit soort momenten onderweg.
Geld moet rollen
Vignetten kan je tegenwoordig op twee manieren aanschaffen: de oude vertrouwde sticker en een online registratie. Voor de prijs maakt het niet uit welke je neemt. Dat geldt ook voor de duur van geldigheid die je kan kiezen. Net als met de sticker heb je keuze uit 10 dagen, 2 maanden of een kalenderjaar (14 maanden geldig). De prijzen voor 2019 zijn als volgt, in euro’s:
- 10 dagen: 9,20
- 2 maanden: 26,80
- 1 jaar (14 maanden): 89,20
Is er verschil tussen sticker en online?
Het grootste verschil tussen de sticker en het online registreren is de tijd die het kan duren voor het vignet geldig is. Een sticker koop je, plak je direct op de ruit en je bent klaar om te gaan. Het online vignet heeft nu nog 18 dagen nodig om in te gaan. Er zijn websites die pretenderen dat die wachttijd niet nodig is en een directe registratie mogelijk is. Hier kan ik niets over vinden op de website van het wegennet in Oostenrijk, die spreken zelf van de 18 dagen wachttijd. Het afgelopen jaar was het nog afwachten hoe het zou gaan met het online vignet, tot zover bekend is dit goed bevallen.
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die altijd stellen aan ons…of klik hier voor de link naar de website van het wegennet die het beheert.
Sehr gutt, super toll: Vignet Deutschland
In 2016 begon het te spoken via de media: Duitsland wilt ook een vignetplicht invoeren. Altijd goed om buitenlandse weggebruikers te gebruiken voor wat extra centen in de kas. De buurlanden waren het er niet mee eens en ondertussen timmerden onze oosterburen rustig door aan een voorstel. Tot eind 2017 was dit getouwtrek te lezen. Ineens kwam het bericht dat het niet vóór 2019 zou worden ingevoerd. Nu de winter er weer aan zit te komen, spookte het door mijn hoofd: ‘niet voor 2019’. Om geen Duitse Autobahn boete binnen te koppen, nam ik contact op met de ANWB. Via social media was contact zo gelegd en kreeg ik binnen de kortste keren antwoord. Een ANWB webcare-medewerker zei het volgende: ‘Beste Rob, ik heb het voor je nagekeken maar kan geen recent bericht vinden, ook nog voor je nagevraagd maar dit is niet bekend’ – ANWB 2018
Wat nu?
Op dit moment is niets zeker, perfect. Via een omweg ben ik wel bij het Hamburger Abendblatt uitgekomen die aangeven dat het op z’n vroegst 2020 is dat de tolheffing ingevoerd wordt. Laten we voor nu maar in ieder geval volhouden dat we in 2019 nog zonder al te veel stress, gewoon gratis de Stau in kunnen rijden op de Autobahn.
Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!
0 Comments