Wil jij beter leren springen zonder (veel) pijn? Begin dan met trainen op de trampoline!


Trampoline board

Je skills-set vergroten, we kennen het wel. De wil is er altijd, maar het gaat met vallen en opstaan. En dat vallen, dat doet vaak pijn. Het is de charme van deze sporten, maar soms is het ook best fijn om te kunnen oefenen met een wat minder groot risico. Daarom willen wij jou hiermee kennis laten maken met de wondere wereld van training boards. 

Wat is het precies?

Trainen op een trampoline om je skills te verbeteren. Het kan zonder materiaal, dus gewoon lekker springen en roteren. Maar, het kan ook met een board of ski’s onder je lijf. Er zijn namelijk trampoline snowboards en ski’s op de markt. Een uitstekende manier om jouw skills up to date te houden of te verbeteren! 

Voordelen training

Het is al even benoemd, maar het grootste voordeel is misschien wel het verlagen van het risico. Niets is vervelender dan jezelf op je eerste dag/week te blesseren. Maar er zijn natuurlijk meer voordelen! Ik zet ze even voor je op een rijtje. 

1. Herhaling!



In het park doe je een run, waar je met een beetje geluk 7 tot 10 obstacles kunt rijden. Vervolgens stap je de lift in, en afhankelijk van het aantal toeristen, sta je ongeveer 10 minuten later klaar voor de tweede run. Twee woorden negen letters: duurt lang.Op een trainingsboard, of je daarmee nou aan het jibben bent op een balance bar of een trampoline hebt opgezocht, heb je geen last van lifttijden en liftrijen. Je kunt constant jouw beweging oefenen en na iedere sprong heb je binnen een seconde weer de kans om jezelf te verbeteren. 

2. Motorisch geheugen

Die vele herhalingen zorgen voor een verbetering van jouw motorisch geheugen, ook wel procedureel geheugen genoemd [1]. Dit betekent dat als jij jouw lichaam vaker een bepaalde beweging laat doen, dat het in een later stadium makkelijker wordt om deze beweging uit te voeren. Je brein onthoudt als het ware wat jouw spieren in een eerdere situatie hebben gedaan. Hoe vaker je spieren de beweging hebben uitgevoerd, hoe beter het motorisch geheugen wordt. 

3. Verbetering van sportspecifieke skills

Springen op een trampoline heeeft effect op verschillende sportspecifieke eigenschappen. Je verbetert je coördinatie[2] en je balans. Daarnaast train je bij iedere landing jouw bovenbeenspieren excentrisch. Erg belangrijk als je de knuckle van een sprong goed wil opvangen. Uiteraard is dit ook te trainen in de sportschool, maar ik vind de trampoline een stuk leuker. 

boardslide

4. Ook met slecht weer én in de zomer door trainen!

Logisch maar daarom niet minder belangrijk: trainen op een balance board of op een trampoline kan binnen. Als het dus een dag slecht weer is op de berg, maar je wil toch trainen. Dan zoek je gewoon een hal op. Zo haal je toch wat bergtijd in. 

5. Zelfvertrouwen

De trick voor het eerst doen op een kicker, scary as hell. Maar na het trainen van de trick op een trampoline weet je dat je de beweging in je lichaam hebt. Dit vergroot je zelfvertrouwen en een groter zelfvertrouwen leidt tot betere sportprestaties [3]. Misschien land jij jouw nieuwste trick wel first try!

Nadelen

Hoewel trampoline springen op het oog veiliger lijkt dan die kicker/schans van 12 meter, kent ook de trampoline veel gevaren. Zorg daarom dat je de risico’s van trampoline springen begrijpt en vraag de medewerkers van de hal desnoods om begeleiding en/of uitleg.

Daarnaast kun je de bewegingen in de lucht heerlijk oefenen, maar bij bijvoorbeeld een 360 komt veel snowboard-/ski techniek kijken. Een technisch goede 360 begint bij de take off en niet in de lucht. Oefen daarom zoveel mogelijk jouw basics, daar zul je altijd baat bij hebben! 

Waar haal je ze vandaan?

De boardjes die wij gebruiken hebben wij bij het Canadeze bedrijf ‘Snowboard addiction‘ gekocht. Dit bedrijf verkoopt verschillende boards en andere trainingsmaterialen. Daarnaast kun je op hun website ook tutorials volgen! 

Deze boards zijn gemaakt om het gevoel van een echt snowboard te simuleren en dat lukt aardig (op de lengte na). Je kunt de trampoline bindingen erbij kopen, maar je kunt ook je eigen bindingen op de boards schroeven. Dan moet je uiteraard wel je schoenen dragen en wij mochten dat niet in de hal. 

Er zijn uiteraard ook andere merken maar die hebben wij niet uitgeprobeerd. Google hielp ons met wat namen: BounceboardVoda & Switch Boards. 

Er bestaan ook trampoline ski’s!


Trampoline ski


Hoewel in mindere mate, bestaan er ook trampoline ski’s. Switch Boards verkoopt trainingsmateriaal voor skiërs, net als Ski Addiction.  De voordelen van deze training zijn uiteraard hetzelfde als de voordelen voor snowboarders. 

Een aantal trampoline hallen

In Nederland zijn verschillende trampoline hallen. Zo heb je o.a. Bounce en Vrog in Amsterdam. Daarnaast heeft Jump XL meerdere hallen, verspreid over het land, en heb je CrossJump in Breda. Dit is een handjevol van de vele hallen die Nederland kent. Even googlen en je vindt er vast één bij jou in de buurt! Deel je die dan even met ons hieronder?

Bronnen

1. Psychologie een Inleiding – P.G. Zimbardo,  R.L. Johnson & A.L. Weber

2. Perfection of coordination with the help of jump excercises on trampoline – V.N. Boloban, I.A. Tereschenko, A.P. Otsupok, S.V. Krupenia & Y.O. Kovalenko

3. Self-confidence and sport performance – D.L. Feltz

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!