Trainen voor de toelating, deel 2: Staatliche Snowboard
Terug in Nederland, met de zomer voor de boeg en in het achterhoofd de tweede toelatingskans in oktober. Apart om even niet met snowboarden bezig te zijn, maar toch te trainen voor de volgende toelating. De voorbereiding die ik in de zomer deed, was wel een totaal andere.
Kracht en conditie training
Kracht en conditietraining stonden centraal, om maar zo fit mogelijk te zijn voor de volgende toelating. De trainingen heb ik voornamelijk in de sportschool verricht. Er is een ruim aanbod van gewichten en apparatuur om hier bij te helpen, dat maakt het gemakkelijker om divers te trainen. Een extra gelukje, bezig zijn in de sportschool is een uit de hand gelopen hobby dus daar heb ik mij prima mee vermaakt. Van snowboard specifiek trainen kwam het niet in de zomer, dus het was even spannend hoe dat weer zou voelen.
Back again: inrijden en trainen
Een gek gevoel om weer in oostenrijk te staan, met bijna hetzelfde weer als in april. Het voelde alsof dit weer het seizoenseinde was. Na de eerste meters op het snowboard voelde het gelukkig snel goed en kon ik samen met anderen de opvolgende dagen aan de bak. Eigenlijk was het in sneltreinvaart alles behandelen en vooral de punten van de vorige toelating meenemen voor deze keer. Het voelde meer als flink inrijden, met trainingsmomenten tussendoor. Dan is het fijn om met meerdere mensen te zijn, om elkaar veel tips te geven. Net als de vorige keer was er een trainingsmoment de dag voor de toelating. Deze keer specifiek gericht op pistetechniek en freestyle, vooral met nummer twee was ik erg blij. Ook deze training voelde als een goede keuze, veel punten heb ik mee kunnen nemen naar de toelating. Overheersend na de dagen inrijden, trainen en vorige ervaring, was het gevoel van ‘Alles of niets’ bij deze toelating present. Met die ging ik de volgende dag in.
Toelating nummer 2
Daar stonden we dan weer, gelukkig met een zonnetje deze keer. De volgorde van de disciplines was: Slalom, Pistetechniek, Freestyle, Freeride. In principe heb je bij de slalom een enkele kans om een tijd neer te zetten, maar wanneer je eerste run niet lukt mag je er voor kiezen om niet door de finish te gaan en een tweede run te doen. Die keuze is een bijzondere om te ervaren, aangezien je tegen het einde van je race moet besluiten wat je doet.
De Pistetechniek bestond uit drie verschillende hoofdpunten. De basis drift-bocht, drift-bochten met ritmewissel en carve-bochten met techniek wissel.
Freestyle werd in twee delen afgenomen, net als de vorige keer. Hierbij werden kickerspringen en pistetricks verwacht. Over de medium kicker moest een straight air en rotatie (minimaal clean 180) worden gedaan. Op de piste vier verschillende 180’s, nose/tail rolls, 720 butter, een gesprongen 360 en wat je verder nog kon bedenken is extra.
Het laatste onderdeel was Freeride, er was alleen geen off-piste om dit te doen. Dus moesten we de techniek laten zien op de piste. Hier wilden ze een actieve snelle begin fase zien, gevolgd door korte bochten en dan uitrijden met lange bochten. Mooi om te zien dat bij de meeste deelnemers de spanning van de dag gebruikt werd, om volgas naar beneden te rammen.
Het eindresultaat
Na de lange dag intensief snowboarden, was ik erg tevreden met het verloop er van. Alles ging vele malen beter dan de eerste keer in april, wat het voor mij al een goede keuze maakte om dit weer gedaan te hebben. Even helemaal ontspannen de laatste meters richting het ontmoetingspunt, daar relaxen in de zon en dan wordt je bijeen geroepen. Daar zaten we dan met z’n allen in het Alpin Center, afwachtend op het oordeel. Ze gaven per vijf startnummers aan wie er door waren. Hoorde je jouw nummer, dan mag je verder met de opleiding.
Het moment dat ik mijn nummer zeventien hoorde, was ongelofelijk speciaal. Het mogen deelnemen aan de opleiding staat al een lange tijd op mijn lijstje. Om dan te horen dat het gelukt is, is een magisch gevoel van een stap zetten richting een droom.
Nu komt er steeds meer informatie binnen over de contactmomenten en de zin wordt steeds groter. De ervaringen die ik opdoe, wil ik hier blijven delen. Als je iets wilt weten over de aanloop naar de opleiding, contact ons en misschien kunnen we specifieke vragen beantwoorden. Let’s go!
0 Comments