Tiroler gröstl, maar dan anders.

Omdat het leven als snowsport leraar  niet altijd over rozen gaat en er soms teveel maand zit aan het eind van je geld, hou ik mij dit seizoen bezig met goedkoop maar toch lekker eten. To be honest, ik doe altijd m’n best om mijn bord leeg te eten, maar af en toe vliegt m’n zelfbedachte prutje linea recta de prullenbak in. Gelukkig eindigt het improviseren soms ook in een heerlijke creatie. En die creaties deel ik natuurlijk graag met jou! Daarom presenteer ik hierbij dit aardappelgerecht met feta, biet en pompoen a la shreddits Gröstl. 

https://www.youtube.com/watch?v=QVtfbw5JjsQ

Ingrediënten:

Voor 1 persoon

  • 150 gram pompoen (ik gebruikte geschilde) flespompoen
  • 100 gram aardappel
  • 150 gram rode biet (voorgekookt, anders duurt het heul lang)
  • 60 gram feta
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Snij de pompoen in kleine blokjes en stoom tot je ze met een vork kunt doorprikken. Ondertussen schil je de aardappel in dunne schijfjes en bak je deze in een koekenpan bruin. Ik gebruikte geen olie omdat ik gebruik maak van een keramische pan, maar als je die niet hebt gebruik dan een scheutje olie of bakvet. 

Snij de rode biet en de feta tot slot in blokjes. Als de aardappeltjes bruin zijn voeg je de pompoen, de bietjes en de feta toe. De feta zal smelten waardoor het gerecht een zoute ‘tosti’ smaak krijgt. De spek van de Tiroler Gröstl miste ik daarom helemaal niet. Best fijn. 

Een beetje feta kan geen kwaad!

Wist je dat feta kaas, uiteraard met mate, een goede toevoeging is aan ons eetpatroon in de winter? Dat komt doordat deze kaas relatief veel vitamine D bevat en gezien ons lijf vooral bedekt is als we in de bergen zijn, kan wat extra vitamine D helemaal geen kwaad. Lees hier meer over de gezondheidsvoor- en nadelen van fetakaas.

Kcal: Dit gerecht bevat ‘kaal’, dus zoals ik het hierboven heb beschreven, ongeveer 375 kcal. Dit kan worden verhoogd door extra aardappelen (koolhydraten) en/of extra feta toe te voegen. Dit hangt uiteraard af van jouw persoonlijke energiebehoefte. 

Heb jij vragen, tips, suggesties opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit brouwsel? Reageer dan hieronder! We leren graag van jou en nemen alles mee ter verbetering van shreddit! 

Tiroler gröstl maar dan anders