Springen met je snowboard: Dat kan hoger!

Freestyle Snowboarden: Ollies en Nollies hoe kan jij hoger en beter springen?

Nosegrab roller springen

Ollies en Nollies. De basis voor jouw freestyle skills en al belangrijk om te kunnen tijdens de Anwärter lerarenopleiding. Maar wat is een goede Ollie en Nollie, wat is het verschil en hoe gebruik je ze tijdens je freestylen.

Pop uit je board

Zowel de ollie als de nollie zijn springtechnieken. Naast dat je namelijk met twee benen kan springen, zoals je zonder board ook zou doen, kun je op een andere manier (hoger) de lucht in. Namelijk met die ollie of die nollie. Met een juiste ollie of nollie maak je maximaal gebruik van de pop van je board.

Met de pop van je board wordt de capaciteit van het ontladen van de elastische energie van jouw snowboard bedoeld. Hele mond vol. Maar je brengt als het ware rek in je snowboard en zodra je die rek ontlaadt, komt er kracht uit je board in een bepaalde richting. Eigenlijk zoals het aantrekken van een elastiekje die je vervolgens loslaat. De pop verschilt per snowboard (losse en strakkere elastiekjes, je kunt je er vast iets bij voorstellen).

Kortom, een ollie of een nollie helpt jou om hoger te springen.

Hoe maak je een Ollie?

  1. Buig je knieën en verplaats jouw gewicht naar je achterste been (tail). Je noes komt al omhoog.
  2. Zet af vanaf je achterste been. En trek je benen allebei in.
  3. Breng in de lucht je achterste been net zo hoog als je voorste been (die dus eerder in de lucht was)
  4. Land op beide benen
  5. Of op je tail, nose voor een nosepress of tailpress.

Hoe maak je een Nollie?

  1. Buig je knieën en Verlaats jouw gewicht naar je voorste been (nose). Je tail komt al omhoog
  2. Zet af vanaf je voorste been
  3. Breng in de lucht je voorste been net zo hoog als je achterste been (die dus eerder in de lucht was. En trek je benen allebei in.
  4. Land op beide benen
  5. Of op je tail, nose voor een nosepress of tailpress.

Dus het verschil is?

Een nollie is een ollie maar dan andersom. Logisch? Nee? Oke. Als ik met mijn linkerbeen voor sta en ik zet af vanaf m’n linkerbeen dan is het een nollie. Dus afzetten vanaf je nose. Als ik afzet vanaf mijn rechterbeen is het een ollie. Dus afzetten vanaf je tail.

Oefenen

Oefen dit overal waar je kan in verschillende situaties. Spring over sneeuwballen, collega’s en hekjes heen (als je er tegenaan springt willen wij een foto). Oefen in combinatie met nosepresses, tailpresses, 180’s, 360’s en wat je ook maar kunt verzinnen.

Have fun!

springen faal

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!