Freeriden in Krippenstein met Sneeuwsport CIOS Haarlem

Als afgestudeerde ALO’ers hebben wij toch wel een hart voor het onderwijs. Zeker wanneer het gaat om studenten die dezelfde passie dragen als wij. Vorige week hebben wij mogen zien hoe de sneeuwsport CIOS studenten van het CIOS Haarlem ervaring opdeden met freeriden en wel in een heel uniek gebied: Krippenstein!

Om welke studenten ging deze week? Wat hebben deze sneeuwsport liefhebbers vooral meegekregen tijdens dit programma? En wat maakt Krippenstein a place to visit? We nemen je graag even mee.

CIOS Haarlem Sneeuwsport

De 3e en 4e jaar studenten van het CIOS Haarlem, die gekozen hebben voor het profieldeel sneeuwsport mochten mee op deze freeride 5 daagse. Gedurende de laatste twee jaar van hun studie volgen zij wekelijks sneeuwsport lessen, halen hun Anwärter of soms zelfs Landes diploma en lopen stage in Oostenrijk of bij indoorhallen in Nederland. Buiten het feit dat zij leren lesgeven in de sneeuwsport branche, maken zij ook kennis met diverse disciplines zoals:  skiën/boarden met een beperking, activiteiten op een rollerbaan, theorie als sneeuw- en lawinekunde en zijn ze actief in het organiseren van evenementen. Mocht het programma nog niet volledig genoeg zijn, dan is deze week in Krippenstein wel een waanzinnige toevoeging!

De week in Krippenstein

In Krippenstein was het de eerste dag even oriënteren op de pistes. Veel daarvan had je niet in dit freeride gebied, maar genoeg om te kunnen zien dat deze studenten een partij lekker konden rijden. De overnachtingen vonden plaats in Lodge am Krippenstein. Een warme plek met fijn personeel op een waanzinnige locatie op de berg. Dag twee en drie stonden in het teken van freeriden onder begeleiding van lokale gidsen, met gediplomeerde docenten als tailgide. Ook wij mochten onze rol als tailgide vervullen en meegenieten van de bijzondere afdalingen. Na de volle dag volgde er theorie over het Lawinenlagebericht lezen en sneeuw- en lawinekunde. Alles natuurlijk in het Duits voor de volledige ervaring. Ook sneeuwprofiel graven is aan bod gekomen. Dit om de studenten bewust te maken van de sneeuwlagen, het lawinegevaar, invloeden van de wind en eerdere weersomstandigheden. 

Op dag vier verlieten de 4e jaars het nest en gingen zij onder begeleiding de backcountry in richting een lodge 8km verder in het gebied. Bij deze lodge was niks anders dan de lodge zelf, waardoor de ervaring van het freeride leven naar een nieuw level gedragen werd. Wat neem je mee op pad en hoe ga je mentaal door een hike als dit? Bewustwording van en waardering voor al het moois in de omgeving. 

De vierde dag was voor de 3e jaars nog een dag vol poeder afdalingen. Ook werden er ‘s avonds oriënterende gesprekken gehouden over het voortzetten van de sneeuwsport in het 4e leerjaar. 

Op dag vijf keerden de 4e jaars weer vermoeid maar voldaan terug. De 3e jaars genoten deze dag van de pistes en eigen gebouwde kickers.

4e jaars student Benjamin GroepenhoffIMG_3018

Een prachtige week vol kennis, nieuwe ervaringen en inzichten in een gebied waar je u tegen zegt. 

B7F26538-7DD4-4A78-8DA1-1F1367A3F10B

Het gebied

Krippenstein: alsof de duinen vol liggen met sneeuw, alsof je je door een maanlandschap beweegt en dit gecombineerd met waanzinnige rotspartijen en uitkijkpunten op een gigantisch dal. Nauwelijks zijn er pistes aanwezig, want freeriden is waarvoor je hier bent. Zelfstandig freeriden met een kaart is er niet bij, want door het landschap zijn hoogtelijnen bijna niet overzichtelijk in kaart te brengen. Gevaren van dolinen liggen op de loer, dus prijs jezelf gelukkig met een ervaren gids voor de groep. Van vlakke poedervelden tot aan steile treeruns en natural halfpipes. Zonder en met wat hiken kan je prachtige lijnen rijden. Een aanrader voor eenieder met een voorliefde voor natuur, rust en heerlijk toeren. 

Wat een cadeautje dat wij hier bij mochten zijn deze week. Sneeuwsport CIOS Haarlem: hadden wij dit ooit maar mogen volgen.

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!