Sneeuwprep deel 2 – Uitvoering in de sneeuw!

Oké, het is zover. Na maandenlange supergemotiveerde wintervoorbereiding sta jij, fitter dan ooit, aan de vooravond van jouw winteravontuur. Blessures zijn niet meer voor jou weggelegd en je gaat de tijd van je leven hebben! Maar in het vorige deel heb je gelezen dat seasonprep maar de helft van het werk is. Nu nog de uitvoering in de sneeuw! Hoe kom je blessurevrij de winterperiode door? 

Vakantie en korte periodes

Voor vakantiegangers is dit moeilijk. Je hebt immers maar één week en als je veel vakantieuren gespaard hebt eventueel twee weken sneeuwplezier. Ook hier wil men elke minuut uit de dag halen en vanaf de eerste tot en met de laatste gondelrit op de berg zijn. Maar hier ligt juist het gevaar

Hoe zonde is het als jij (voor vaak meer dan duizend euro) na één dag al in het ziekenhuis ligt omdat je persé tot het allerlaatste moment op de piste wilde staan. Bewonderingswaardig, dat zeker. Maar ó zo zonde. Probeer jezelf niet deze druk op te leggen. 

Luister naar je lichaam en stop vooral op de eerste dag wanneer je voelt dat je niet meer rijdt zoals je dat hoort te kunnen. Doe nou echt maar één of twee drankje(s) en blijf niet tot sluit in de apres-ski zitten. Op die manier kan je ook nog van de rest van je zuurverdiende sneeuwdagen genieten.


Seizoensgangers

In het geval van seizoensgangers heeft dit ook te maken met je eigen state of mind. Je moet stilstaan bij het feit dat je vijf- tot zes maanden lang, vijf- tot zes dagen per week op je ski’s of snowboard staat. Menig rijder staat vervolgens ook nog eens in de apres-ski, verzorgt avondprogramma’s voor reisbureaus of werkt in een kroeg om zijn-of haar seizoen te bekostigen.  Maar wanneer pak je je rust dan in dit verhaal?

Toen ik mijn eerste seizoen in ging kreeg ik van mijn ex-chef de tip mee om niet gelijk vol gas het seizoen in te luiden door lange dagen te maken. “Neem je tijd en doe voorzichtig – je hebt er niets aan als je jezelf in puin rijdt op de derde dag”. 

Tuurlijk kwam dit voor de helft voort uit eigen bedrijfsbehoud, iemand heeft immers niets aan een werknemer die geblesseerd langs de kant staat maar ondertussen wel een maandsalaris ontvangt. Deze tip is mij echter wel bijgebleven en ik heb van bijna elk seizoen voluit kunnen genieten!

Crashing in heaven

Je ziet het vaak, skileraren- en leraressen die na twee maanden in zak en as zitten. En dan zit je pas op de helft van je seizoen. 

Vanaf dat punt wordt er enkel nog gewerkt omdat er geen energie meer is om naast je werktijd te skiën- of te snowboarden. Je lichaam doet pijn en je bent moe. Allemaal te voorkomen

Drastisch en hypocriet?

Nu klinkt dit allemaal erg drastisch en eigenlijk ook een beetje hypocriet als ik dit teruglees. Veel van jullie (Ja jij ook, ik bedoel jou ook zeker!) zijn extreem gemotiveerd en hebben een deel van hun Nederlandse leven opgeoffert om in de sneeuw te zijn. Jullie zijn niet te stoppen. 

En terecht! Sneeuw is prachtig en er moet elke seconde van geprofiteerd worden. Zij dit op ski’s, op een snowboard of door het direct knuffelen van de sneeuw.   Zo wilde ik zelf vrijwel elke dag progressie zien, iets nieuws gedaan of geprobeerd te hebben. Alleen op die manier was ik tevreden en helaas hoorde daar ook enkele blessures bij. No pain, no gain!

Conclusie

Oké, een beetje afgedwaald, maar ik hoop dat je mijn punt snapt. Probeer jezelf op specifieke momenten in te houden en op andere momenten los te laten. Het is niet erg om de eerste drie dagen dat je in de sneeuw zit halve dagen te maken. Laat je lichaam wennen aan de sneeuw, de hoogte en jouw enthousiasme voor het winterse leven!

Zoek daarna de balans. Leg jezelf niet teveel druk op. Een off-day of even thuis blijven is niet erg. Sterker nog het is slim om af en toe een dagje rust te pakken. Alleen op die manier zul je nog van maart en/of april genieten, toch wel de maanden wanneer het rustiger wordt en die hele berg voor jou alleen is! 

En voor de vakantiegangers betekent dit natuurlijk één- of twee dagen rustig aan zodat je de hele week doorkomt. En het is ook wel fijn als je daarna “in one-piece” terug kunt rijden of weer aan het werk kunt gaan.

Ben je het eens of oneens met wat wij verteld hebben in deze mini-reeks? Laat het ons weten in de comments!