Snowprep deel 1 – Voorbereiding!
Seasonprepping, sneeuwprep of de voorbereiding op de wintersport. Het kan in alle vormen en maten. Als je geen topsporter bent kan dit vaak een ondergeschoven kindje worden. Immers; skiën en snowboarden is toch al een training op zich? In de praktijk blijkt dit toch in veel gevallen een misconceptie.
Een blessure zit al in een kleine hoek. Tuurlijk, het is waar dat een groot deel van de wintersporters geblesseerd raakt door pech, of door het overschatten van eigen kunnen. Dat betekent echter niet dat een deel van de blessures niet te voorkomen is door de juiste voorbereiding in aanloop naar je sneeuwperiode.
Het voorbereiden van een seizoen bestaat voor veel mensen uit verlangen. Kijken naar video’s en foto’s van jezelf en/of anderen. In augustus begint het festijn weer, het begint te kriebelen.
Op social media rollen de foto’s van de fabrieksband af en je staat te springen om weer naar de sneeuw te vertrekken. Dat is goed! Deze motivatie heb je nodig om het lastige aspect van de voorbereiding aan te pakken. Het mentale aspect.
Motivatie
Als je je wilt voorbereiden op het winterseizoen dan train je voor iets waar je niet meteen profijt van gaat zien. Het doel is immers de sneeuw en trainen het middel. Voor velen betekent dit dat de motivatie een knelpunt is. Ons advies is dan ook, zoek iets wat je leuk vindt!
Topsporters hebben een specifieke mentaliteit en weten dat ze geen enkele training kunnen overslaan, alles moet gegeven worden. Als je een normale sterveling bent zoals wij dan bezit je waarschijnlijk niet over deze zeer hoge mate van discipline omtrent trainen als middel.
Leg jezelf dan ook niet deze druk op. Verwacht niet dat je je voorbereiding vol gaat houden als je het niet leuk vindt.
Aan tweemaal per week sporten heb je niet genoeg. Om effect te gaan voelen van je training zal je minstens twee- tot driemaal per week intensief moeten gaan bewegen.
Tuurlijk is de éne manier van sporten effectiever dan de ander, maar het motivationele aspect blijft belangrijker. Bewegen is altijd beter dan niet bewegen.
Sporten
De meest voor de hand liggende manier van sporten is de sportschool induiken. Wij horen echter overal om ons heen dat er maar weinig mensen zijn die hier direct gelukkig van worden.
Daarmee bedoelen we: als sporten het middel is bij een indirect doel (in dit geval, sneeuwsport). Probeer de sportschool niet te zien als een plek van lijden waarbij je alles zelf moet doen, er zijn genoeg opties!
Elke sportschool heeft wel verschillende groepslessen die voor plezier kunnen zorgen bij jou. Zo is bijvoorbeeld Crossfit een zeer effectieve manier van trainen met oog op skiën- en snowboarden.
Maar er zijn ook mensen die gaan roeien, hardlopen, klimmen, voetballen.. noem het maar op!
Eigen keuze
Zelf vond ik powerliften een leuke manier om zo sterk mogelijk het seizoen in te gaan. Het gebeurde mij te vaak dat ik aan het eind van een run of een cliff door mijn benen zakte. Dat was frustrerend. Ik wilde namelijk sneller en harder skiën dan dat mijn lichaam aan kon.
Daarnaast kon ik ook enkele (amateuristische) powerliftwedstrijden meedoen. Dat waren drie vliegen in één klap; ik trainde voor mijn sneeuwseizoen, ik vond het leuk om te doen en ik was aan het trainen voor een wedstrijd (extra doel uit het middel, de sportschool, halen).
Een gratis tip vanuit mij: Wij als mensen willen progressie zien. Progressie werkt motiverend en motivatie zorgt ervoor dat je meer plezier haalt uit het sporten – een positieve cirkel dus.
Als je de sportschool induikt kan je je eigen progressie bijhouden door middel van een “trainingsdagboek” of via websites zoals www.weightxreps.com.
Deze website geeft jou een manier om je progressie visueel te maken (ook iets waar de meeste mensen heel goed op gaan).
Valkuilen
Valkuilen. Deze zijn er zeker. Realiseer je dat als je sporten als middel gebruikt om de sneeuw in te gaan je wel in één stuk aan moet kunnen komen in de sneeuw. In mijn geval heb ik dus een relatief gevaarlijke sport gevonden.
Met powerliften moet je namelijk de grenzen opzoeken van wat jouw lichaam aan kan. Ga hier verstandig en bewust mee om.
In mijn geval heb ik met mezelf afgesproken dat er maar één moment is waarop ik tot het gaatje ga en dat is bij de wedstrijd in Nederland. Daarvoor train ik bewust en verstandig. Mijn vorm wordt zo nu en dan gecontroleerd door een coach en als ik ergens last van heb ga ik naar de fysiotherapheut.
Ook overtraining is een valkuil. Je hebt er niets aan als je zes dagen in de week traint en in december al op bent voordat je naar de sneeuw vertrekt.
In het geval van de sportschool; maak een trainingsschema (eventueel in overleg met de sportschool) en hou je hier ook aan.
Conclusie
In conclusie. Kijk wat je leuk vindt! Fun is de key, motivatie jouw heilige graal. Vind je deze twee in combinatie met bewegen dan zal je fitter dan ooit richting de sneeuw vertrekken.
Die derde dag deert jou niet en je haalt meer ski- en boardplezier uit jouw geld en tijd! Maar wees gewaarschuwd, voorbereiding is maar de helft van het verhaal. Stay tuned voor part 2!
0 Comments