Schulefahren, week 1: Staatliche Snowboarden

Eind november was het zo ver, na de voltooide toelating, gaat de opleiding gaat beginnen. Gezonde spanning aanwezig in de auto, onderweg naar Oostenrijk. Vooral heel veel zin in deze eerste week, met op het programma Schulefahren. Deze discipline is de schoolse snowboardtechniek die aangeleerd wordt aan snowboardleraren, om technisch correct en efficient naar beneden te komen. Dit gebruiken we om snowboarders van beginner tot en met gevorderd niveau, nog verder te laten ontwikkelen. 

Staatliche yes

Invulling van de week

Een volle week staat op het programma, lange dagen vol praktijk en theorie. Alles wat we in deze week krijgen heeft te maken met Schulefahren. Persoonlijk vind ik het tof om een week lang te focussen op één tak van het snowboarden gericht te zijn. De tijd die er dan is om er diep in te duiken, magisch!

De dag begint om 8:00 met vertrekken van het gasthof in Piesendorf naar de gletscher Kitzsteinhorn. Vervolgens is er van 8:45 tot ongeveer 15:00 praktijk. Iedere dag specificeren we een andere techniek, interessant om een dag lang met één vorm bezig te zijn.  In de avonden hebben we van 16:45 tot 18:15 & van 19:30 tot 21:00, de theorielessen. 

Dag 1: Extreme houdingen & Torderen

Torsie stijfheid

Hoe beter de dag beginnen met allemaal manieren te gebruiken, die we liever niet zien als eindresultaat bij Schulefahren. Bij extreme houdingen kan je denken aan volledig gestrekt of zo diep mogelijk door je knieën, op je snowboard bochten maken. Daarnaast hebben we nog met het gewicht op het voorste- en achterste been wat pistes onveilig gemaakt. Om het af te maken mee-, voor- en tegen roteren. Al deze manieren zijn als eindvorm niet goed, alleen zijn delen hier van wel toe te passen op Schulefahren. 

Het tweede deel van de Schulefahren dag, hebben we ons vermaakt met torsie. Dit is de verwringing in de lengte van het board (zie afbeelding). Door deze verwringing kunnen bochten snel en strak ingezet worden. Onwijs interessant wat je dan allemaal met een snowboard kan doen, waarbij torderen je ook erg hard kan afstraffen als je het verkeerd inzet. 

Teaching

Dag 2 (en dag 4): Driftturn Basic

Misschien wel de moeilijkste, makkelijke beweging van het Schulefahren. Deze techniek passen we toe om bij beginners voor het eerst bochten te maken. Alleen om deze techniek overdreven voor te doen, vergt training. Door zo diep de techniek in te gaan, begrijp je de complexiteit van een zo eenvoudig uitziende bocht. De ochtend begonnen we met een klein groepje, om de opbouw van deze vorm uit te werken. Aansluitend hebben we de techniek ook stapsgewijs doorgenomen met de Ausbilder (snowboard docent). Kernpunt van deze Schulefahren techniek, geduld hebben. 

Dag 3: Driftschwung Hochentlastung

Waarschijnlijk is deze techniek van het Schulefahren, de gene die het meest wordt gebruikt. Door een actieve hoog beweging (gebogen knieën, naar uitstrekken) en vervolgens langzaam laag te gaan, kan het maken van bochten makkelijker worden. Het zorgt er voor dat het moment van om kanten (van staalkant A naar B & vice versa) makkelijker gaat. Ook bij deze techniek duiken we er in en proberen we extreme vormen te maken. Hierdoor leer je voelen op welke manieren deze Schulefahren techniek te gebruiken is. 

Dag 5 & 6: Carving

Wanneer pistes nog gladgestreken zijn in de ochtend, is dit toch wel de prachtige techniek om te gebruiken. Met deze techniek maak je de bochten, door met je staalkant op te kanten en door de sneeuw te snijden. Deze Schulefahren vorm geeft meer snelheid mee dan een driftbocht en voelt zeker op verse pistes super! 

Bij het carven maken we dan gebruik van de Hoch- of Tief entlastung techniek. Deze beiden vormen zorgen voor een moment dat de nieuwe bocht in te zetten is, zonder te verkanten. Bij deze techniek is ook het stukje torderen erg goed en leuk toe te passen. 

Carven

Theoriedelen

Naast het spelen op de berg, komt er meer kijken bij het snowboarden dan dat alleen. Zoals gezegd, is er iedere middag en avond ook nog theorie. Dit gaat over drie grote hoofdpunten: Methodische-, Didactische- en Biomechanische principes leren we over het snowboarden. 

Methodiek is de de leerstof inhoud. Welke stappen nemen we om snowboarden geleidelijk aan te kunnen leren. Hierdoor kunnen we er voor zorgen dat stappen niet te klein of te groot zijn voor de lerende snowboarders. 

Didactiek is de manier waarop je iets aanleert. Hoe pak je de leerstof inhoud aan om dit interessant te maken voor de lerende. Het belangrijkste punt is het overbrengen van de leerstof en hier zijn vele manieren in te vinden. Een interessant voorbeeld is deze video, verder zeg ik niets dan dat je deze even gezien moet hebben. Alles gaat en staat met de manier van overbrengen van informatie, dan maakt de inhoud bijna niet meer uit. 

Biomechanica is de natuurkundige kant van bewegen. Wat voor krachten werken er in en buiten je lichaam, waardoor je kan blijven staan en bewegen op je snowboard. Erg interessant om deze kant van snowboarden, dieper aan te pakken. Hierdoor wordt het logischer, waarom we op deze manier de berg af strepen. 

De algemene ervaring van deze week

Wat een intense en geweldige ervaring is deze eerste week Schulefahren. Om met zo’n groep fanatieke en leergierige snowboarders de week door te brengen is zo tof. De sfeer is super en het is een leerzame ervaring. Het is een gek gevoel om na zo’n week weer weg te gaan en de groep dan ongeveer twee maanden later weer te zien. In ieder geval heb ik daar al zin in, dan staat de Alpinkurs te wachten!

Wil je meer weten over mijn ervaring, deze opleiding of heb je feedback, stuur dan vooral een berichtje via de social media kanalen!