2018, ergens in januari. Na vier jaar wachten was het zover. De poeder kwam met schandalige hoeveelheden uit de hemel. Schreeuwend van plezier met een mondvol sneeuw hebben wij de dag van ons leven gehad – de Salomon QST 118 was erbij.
Vanaf seizoen 2016/2017 heeft Salomon afscheid genomen van de vertrouwde rocker2 lijn. Daarvoor in de plaats kwam de, in het Salomon lab ontworpen, QST lijn. Voor diegenen onder ons die niet weten wat het Salomon LAB inhoudt; laten we het erop houden dat alles wat daaruit rolt, goed glijdt!
De ski’s die wij vanuit het Salomon LAB gereden hebben zijn de Salomon QST 106, 118 en de Salomon NFX en vandaag gaan we extra in op de QST 118. De 118 in de naam staat voor de breedte in millimeters. Het is de breedste ski in de Salomon collectie én mijn persoonlijke favoriet.
Het grootste verschil met de QST 106 is dat de QST 118 “full twin gerockert” is, aldus Salomon zelf. Wat dat precies betekent is dat deze ski bij zowel de neus als de tail omhoog loopt en dat je er, in theorie, makkelijker switch (achteruit) mee kan skiën. Daarnaast maakt het jibben en draaien ook een stuk makkelijker!
Statistieken tester
Lengte(s): 185, 192
Bindingen: STH 16 en Warden
Schoenen: Ghost FS 100 en QST 120
Lengte rijder: 175 cm
Gewicht rijder: 76 kg
Vlakker terrein
Perfect voor tree-runs, off-piste jibs (spelen in de sneeuw) en voor vlakker terrain. Eigenlijk dus de dagen waarop er net iets teveel sneeuw is gevallen, het lawinegevaar 3 is, maar met voldoende kennis er perfecte poeder te rijden is. De ski zorgt voor een ongelofelijke hoeveelheid drijfvermogen. Wij hebben de meeste plezier ervaren met deze ski in bovenstaande omstandigheden. Schreeuwend van plezier, spelend door de bomen racen – faceshots gegarandeerd! Echter is de ski verassend makkelijk te skiën op dagen waarop er minder sneeuw gevallen is. Nog steeds zeer speels en leuk!
Big mountain
Voor de grote lijnen kan je natuurlijk ook de QST 118 gebruiken. Echter merk je wel dat wanneer er wat snelheid in je stijl zit, je op hogere snelheid de controle kan verliezen. Dat heeft voornamelijk te maken met de aggresieve rocker. Daarnaast heeft Salomon nagedacht over de stabiliteit en een titanal strip aangebracht voor extra stijfheid. Echter komt deze strip toch net iets tekort wanneer de ski vol op zijn staart wordt getrapt. Kortom; zeker mogelijk – maar niet Thom zijn go-to ski. Het kan natuurlijk wel perfect zijn voor de iets diepere dagen waarbij je rustiger af wilt dalen. Spoiler: Salomon heeft deze feedback verwerkt in het 2018/19 model van de QST 118.
Piste
Doe het niet. Enkel om de pistes over te steken van de poeder naar de poeder. Anders zijn deze olietankers niet te keren.
Conclusie
Voor wie? De speelse poederrijder die op zoek is naar een ski puur voor in de off-piste. Door de twin-rocker en het speelse karakter is het een toegankelijke ski voor lichte skiërs met een aggresievere skistijl of voor de wat zwaardere intermediate-skiër.
Toevallig hebben we ook al de 2018/19 versie van de Salomon QST 118 versie getest toen Thom mee was als tester voor het freeski magazine “White”. Daar zijn enkele zeer positieve veranderingen uit gekomen. Maar voor die review kunnen jullie terecht bij de White als deze rond november uitkomt!
Heb je de vorige review gemist? Check deze dan hier!
0 Comments