Salomon Derby: het Board

Salomon Derby: In grote bos der snowboards die er zijn kwam hij plots naar voren. Nog nooit van gehoord of gezien en niet te vinden op de officiële site van Salomon. Door zijn groene uiterlijk zou hij zo uit Area51 geboard kunnen zijn en met z’n  151cm is dit iets wat ik nog nooit gereden heb. Al mijn boards liggen rond de 160cm en dan is daar 9cm van af gesnoept…ik ben benieuwd en kan niet helemaal geloven dat zo’n kleine en lichte Salomon Derby, mijn zware botten zou kunnen verdragen. Maar één manier om daar achter te komen:

Lengte(s): 151
Jaargang(en): 2015-16
Prijs: €300-€400
Bindingen: Salomon Quantum
Schoenen: Salomon Hi-fi / Burton Ion
Rijder lengte: 184cm
Rijder gewicht: 93kg

Pistes rammen:

Het begin van de dag is het een raar beeld met zo’n kleine plank onder mijn voeten. Met strak getrokken pistes is de Derby een genot, stuurt snel en doordat hij zo licht is kan je overal rondspringen. Met mijn zware gegiechel de gehele dag, leek ik meer op een duracel konijntje dan een volwassen vent. Kleine bochten en speelse taferelen waren mijn daginvulling, wanneer je te veel snelheid zou toevoegen vonden de knieen de dag wat minder leuk. Zeker tegen het einde van de dag, wanneer de bugels er zijn, verandert je relaxte dag rijden in een pinbalmachine-ervaring. Presses zijn een feest, er is niet veel nodig om de ziekste tailpresses neer te zetten. Roteren is ook iets wat bijna natuurlijk gaat, het is alsof je niets onder je voeten hebt. Heerlijk spelen overal op de pistes is een garantie.

Fun in het Park:

Het springen van small-kickers is een grappige ervaring. Roteren gaat gemakkelijk en je komt overal makkelijk bij in de lucht. Het kleine karakter van de Derby geeft instabiliteit in de lucht, wat geen complete verassing is. In het park waren boxes geen probleem met dit brede rockerboardje. Tubes en rails waren vooral komisch om te ervaren. Het board is zeker niet de meest geschikte keuze maar klapperend over tubes gaan geeft bijzondere momenten. Doordat de Salomon Derby een rockerboard is, is deze ook erg vergevingsgezind en maakt dat de angst voor verkanten bij mij een stuk lager ligt.

Zwevend in de Off-Piste:

Hier is de Derby voor gemaakt, zijn voorganger heette ook niet voor niets de Powder Snake. Als een slang ga je door de off-piste met snelle kleine bochten,  gecombineerd met vieze sprays. Het roteren in de off-piste ging zo veel makkelijker dan met de meeste poederplanken. Zo klein, licht en met veel drijfvermogen was spelen in de off-piste een feit. Tussen de bomen door is dan ook een feestje en iedere bugel voelt als een kicker. De grote langere lijnen zijn rustig aan ook te rijden, verwacht alleen geen snelheid op te bouwen. Dat zijn de momenten dat je deze plank verliest.

Last Call:

Deze geweldige powdercruiser heeft iedere keer weer een grote glimlach op mijn gezicht getekend. Rondspringen, draaien en sprayen waren de hele dag door de activiteit, wat er voor zorgt dat de benen volledig verzuurd en voldaan beneden aankwamen. Met de meeste mellow poederdagen rondom Kaprun was de Salomon Derby dé plank die ik reed en met zijn kleine lengte ook nog eens makkelijk mee te nemen. Als ik ruimte heb om specifiek voor de off-piste een board te kopen, zou ik eerder gaan voor een wat meer all-round powderboard, aangezien de Derby vooral bij vlakke velden en treeruns leuk is. Mocht ik ineens geld overhebben en er één rond de €200 vinden, reken maar dat ik dan de Salomon Derby toevoeg aan mijn collectie!

In andere media

Whitelines Snowboarding heeft een leuke video review gemaakt over de Derby en is hier te zien!

Wil je meer informatie over Salomon boards? Check hier hun site

Meer board reviews?

Salomon Assassin
GNU ladies choice

[pinpoll id=”60568″]