Review: Salomon QST 106 – Big mountain beuker
Sinds drie jaar heeft Salomon het befaamde rocker 2 model uit de selectie gehaald. Hoewel menig rijder ontzettend veel plezier heeft gehaald uit de rocker2 was deze toch wat aan de flexibele kant. De QUEST lijn was het antwoord op deze legendarische ski’s en vandaag komt de QST 106 aan bod!
Persoonlijk kon ik niet wachten om op deze ski’s te gaan staan. Toen de eerste lijn van dit model uitkwam had ik net mijn focus verlegd naar wat grotere freeride afdalingen. Op papier zou deze ski mij perfect kunnen helpen!
Statistieken Ski & tester
Lengte(s) ski(s): 181 & 188
Bindingen: Salomon shift & STH 16
Lengte rijder: 175 cm
Gewicht rijder: 76 KG
Schoenen: Salomon QST Pro 130 TR
Algemene info
De QST 106 is een fully directional ski met een titanal (titanium) laag in de ski. Deze laag zorgt ervoor dat de ski vrij stijf is onder de voet. Fear not, de nose is nog zeer flexibel en zorgt voor een pittige hoeveelheid float in de poeder.
Zoals in de intro aangegeven wordt deze ski wel eens vergeleken met de rocker2. Dat is een logisch gevolg omdat het dan ook de opvolger was van deze befaamde ski. Echter verschillen deze twee ski’s zo ontzettend dat je het niet over éénzelfde ski kan hebben.
Hoe dan ook. De Salomon QST 106 bracht bij mij gedeeltelijk wat ik miste in de rocker2. Het was voor mij een verademing om een stijfere ski onder mijn voeten te hebben. De rebound van de rocker2 vond ik namelijk te heftig in steile hangen.
Echter verschilt de QST 106 enorm met zowel de rocker2 lijn als zijn “grotere” broer de QST 118. De 118 is namelijk een fully rockered twintip dus wanneer je een bredere ski zou willen ski je op een geheel andere ski. Laat de QST lijn je dus niet voor de gek houden bij deze keuze!
Treeruns & Jibs
Allereerst de treeruns en jibs die op een dergelijke deep powder day komen kijken. De QST 106 komt zeker uit de voeten (zie; poeder) wat betreft float. Door de zeer brede neus kom je zelfs in diepe pockets makkelijk uit de sneeuw.
Tussen de bomen draait de ski makkelijk wanneer ik deze in 181cm ski. Echter toen ik op de 188cm QST’s hetzelfde wilde doen veranderde er veel. Het voelde alsof de ski minstens 10 centimeter groter werd.
Mijn luie manier van skiën tussen de bomen doet dit natuurlijk ook niet goed. Jibs waren al moeilijk op deze ski maar kon ik geheel vergeten met de 188.
Het zorgde er echter wel voor dat ik een wezenlijk verschil voelde tussen bovenstaande lengtes. De 188 versie van de QST 106 wil ik persoonlijk niet skiën. De 181 cm daarentegen voelt net iets te klein aan maar wel een stuk beter. We houden het op first-world-problems.
Freeride
Waar deze ski’s zich helemaal thuisvoelen is op grotere velden en steile lijnen. Ook is de ski stijf genoeg om met mindere condities zoals winddeckels goed te kunnen blijven skiën.
Wat je goed merkt is dat je hard kan gaan, of wat meer kan wegen. In mijn geval was het een genot om deze ski eens flink op zijn staart te trappen op steilere lijnen en op de uitloop van deze afdalingen.
Vol gas over een ingesneeuwde rots en vol vertrouwen kunnen landen. Ik hoefde niet bang te zijn dat de ski als een banaan de klap op zou vangen en mij er vervolgens uit zou laten vliegen.
Geen klachten hier! Big mountain lines all the way. Misschien dat ik hier zelfs voor de 188cm zou kiezen voor de betere stabiliteit. Wanneer ik echter smallere couloirs zou gaan rijden kies ik toch echt voor de 181cm versie.
Piste
De Salomon QST 106 heeft mij eerlijk gezegd verbaasd op de pistes. Doordat er nog een vrij sterke taillering in de ski zit door de brede neus is carven geen probleem.
Althans, voor mij. Caroline Ooms, bekend van onze inspirational serie, gaf aan dat zijzelf liever korte bochten gecarved rijdt.
Mede door de stijfheid van de titanal laag in de ski valt de vibratie in de ski heel erg mee. Pas wanneer je heel hard gaat rijden kun je de nose zien bewegen. De stijfheid onder de schoen is echter zo rigide dat dit je vertrouwen niet hoeft aan te tasten!
Vol gas uit de off-piste, over de piste en weer vol het volgende veld in dus!
Voor wie?
Een mooie vraag met meerdere antwoorden! Sowieso niet voor de beginnende skiër. Wel voor (vanaf) de gevorderde lichtere rijders of zwaardere intermediate rijders.
Daarnaast is deze ski ook perfect voor de hard rijdende freeride chicks! Gewoon korter nemen en dan kunnen ook de dames hier heel veel plezier uit halen.
De ski blinkt uit in big mountain lines en op grote open velden. Cliffs, drops en andere features zijn makkelijker te landen door de hoge stabiliteit van de ski.
Daarnaast kan je in zeer veel condities uit de voeten komen met deze ski’s. Pas als je naar Japan gaat of de snowpocalpyse van 2019 hebt meegemaakt wil je een bredere ski gaan pakken.
Vragen? Stel ze in de comments of contact ons op social media!
0 Comments