Review Salomon NFX. Freestyle beukers!

Zoals te lezen was in de inspirational wednesday, met Tycho van den Hanenberg, ben ik altijd benieuwd geweest naar stijve freestyle ski’s. Vier jaar geleden was het zover. Van mijn toenmalige werkgever kreeg ik een paar Salomon NFX van 170 centimeter lang. Vanaf het eerste oog- en skicontact was ik op slag verliefd.

De Salomon NFX is een full camber- en twin-tip ski. Dat houdt in dat zowel de neus alswel de tail evenveel gerockert zijn. Door de camber en de stijfheid is dit een ski waar je ontzettend hard mee kunt skiën, zowel voor- als achteruit!

Statistieken ski’s en rijder

Lengte ski’s: 170 cm
Binding: Salomon WTR STH 16 
Schoenen: Salomon Ghost FS 100
Lengte rijder: 175 cm
Gewicht rijder: 76 kg

Pistes en Jibs

De Salomon NFX is door zijn eigenschappen, full camber en hoge stijfheid, niet meteen een go-to ski waarmee je lekker jibbend een afdaling kunt maken. Dat houdt echter niet in dat je geen plezier kunt halen uit deze ski’s gedurende een pisteafdaling! Sterker nog, dat ligt volledig aan je eigen stijl. 

Deze ski blijft perfect in zijn spoor wanneer je deze vol op zijn staart trapt. Het is nog steeds makkelijk om de achterkant uit te trappen en naar switch te draaien. 

Je moet echter wel waakzaam blijven wanneer de ski’s nieuw zijn en je de kanten nog niet hebt afgevlakt. Als je dat niet doet word je, door de camber, genadeloos afgestraft.

Voor jibs moet je toch echt wel heel goed zijn wanneer je op de NFX staat. Door de stijfheid worden presses erg moeilijk om op een leuke manier uit te voeren. 

Mocht je daarnaast op de pistes vol gas over rollers en knuckles willen rijden dan is de pop die je uit de camber krijgt geweldig!

Park

Het park is dé plek waar deze ski’s zich thuis voelen. Het keyword is de gigantische “pop” die je uit de camber van de NFX krijgt. Dit maakt het ongelofelijk makkelijk om op de hoogste rails en tubes te springen. 

Daarnaast heeft de NFX extra large (lees; dikke) staalkanten gekregen wat de duurbaarheid van de ski’s enorm ten goede komt als je veel op rails en dergelijke te vinden bent. 

Ik heb op één paar NFX drie seizoenen van vijf maanden gedaan. Allemaal vol met rails. Enkel het laatste seizoen begon de afgevlakte kant mij parten te spelen op de pistes. Echter is de staalkant op geen enkel punt gebroken, erg knap in drie seizoenen tijd.


Maar waar deze ski’s echt voor gemaakt zijn is kickers springen. En dan met name de wat grotere kickers vanaf acht meter. De grootste kicker die ik met de ski’s gesprongen heb is de pro kicker op de Kitzsteinhorn. 

Het vertrouwen wat deze ski je geeft tijdens een inrun op hoge snelheid en de stabiliteit die de pop mee geeft is ongekend. Daarnaast land de ski meteen supervast in de sneeuw, switch of straight het maakt allemaal niet uit.

Conclusie

Voor wie? Intermediate skiërs die een uitdagende ski zoeken voor in het park. Daarnaast kunnen advanced skiërs hier nog zeer lang mee uit de voeten en zijn dit ook nog de go-to ski’s voor pro Salomon rijders. Als je op zoek bent naar een jibby ski dan zou dit niet de meest voor de hand liggende keuze zijn.

Wanneer je een intermediate rijder bent zou ik qua lengte een maat nemen die iets korter is dan dat je zelf bent. Ik ben op het punt aangekomen dat ik de ski’s net zo lang als mezelf wil hebben.

Op zoek naar meer reviews? Check het hier!