Pompoen: de Oostenrijkse winterklapper, gezond én goedkoop!

Pompoen, van oorsprong Amerikaans en vanaf de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. De grootste Europese verbouwer van Pompoenen is ons geliefde winterland: Oostenrijk. Deze zoete groente, iconisch voor o.a. halloween, is daar dan ook lekker goedkoop en een perfect ingrediënt voor shred recepten!

Waar vind je de pompoen?

In de meeste supermarkten is de pompoen, voornamelijk in de wintermaanden, goed te verkrijgen. Hoewel de Oostenrijkers de Stiermarker Oliepompoen het meeste verbouwen, kwamen wij voornamelijk de winterpompoen en de flespompoen tegen in de schappen. Wij doen wel vooral boodschappen in de Lidl en de Mpreis.

Pompoen winter
pompoenen
Gele courgette pompoen familie

Grappig feitje: courgette (rechts) is ook een lid van de pumpkin-family. 

Maar is pompoen ook goed voor je?

Voor ons is het ook belangrijk om gezond te eten, zodat we fitter de berg op kunnen. Daarom zochten we uit of pompoen niet alleen lekker, maar ook goed voor je is.

In dit gewas zit veel vitamine A, vitamine C en vitamine B2. Daarnaast bevat deze oranje reus ook vitamine E en vitamine B1, B3, B5, B6 & B11! Pompoen is dan ook één van de weinige groentes die zo veel verschillende vitamines bevat. Tevens is deze groente ook niet arm aan mineralen. Hij bevat koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium & zink! Tot slot bevat deze groente ook nog omega-3 vetten in de vorm van alfalinoleenzuur wat zorgt voor een verbeterde werking van de hersenen! En hoewel je soms liever niet te veel wil denken tijdens het rijden, is een verbeterde werking van de hersenen toch echt goed voor het sporten!

Leuke weetjes:

  • De meeste winterpompoenen wegen ongeveer 3 tot 8 kg, maar deze pompoenen kunnen tot wel 40 kg wegen! De zwaarste ooit woog maar liefst 1190 kg! 
  • Er bestaan duizenden verschillende soorten pompoenen en die zijn lang niet altijd eetbaar;
  • Als pompoen een mens zou zijn, zou hij Usain Bolt verslaan! De pompoen gaat in maar liefst 3 tot 4 weken van zaadje naar full grown plant;

pompoen soep
pompoenen markt

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder! Of, op zoek naar recepten met pompoen? Die vind je hier