Regels in het funpark, ze zijn er niet voor niets!

kicker samen party

Het is bijna tijd voor de Nederlandse vakanties, en dat betekent drukte. Drukte op de pistes én ook in het funpark. En nhoewel snowsporten vooral heel leuk is, zijn er ook regels. En die regels zijn er niet om jou op je vinger te tikken, maar om het samen veilig te houden. In het park kun je ze terug lezen op de, vaak niet te missen, gele borden bij de ingang van het park. Maar mocht je het toch voor elkaar hebben gekregen deze gele rakkers te missen, dan kun je de regels hier lezen (en uit je hoofd leren). 

De officiële parkregels

De meeste bordjes beginnen met: rijdt slim en ken je grenzen. Kortom, zorg voor de juiste bescherming, het kennen van de regels en denk vooral gewoon logisch na over wat je wel en niet kunt doen en belangrijker nog: waar je wel en niet kunt staan. 

1. Luister naar en respect de medewerkers van het park!

Volg de instructies van de medewerkers altijd op. Zij zijn verantwoordelijk voor het park en weten wat er nodig is om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast werken ze keihard om jouw dag een beetje mooier te maken. 

https://www.youtube.com/watch?v=Cz_Js3DCQMg

2. Bekijk de obstakels voordat je ze gebruikt!

Juist. Veel mensen springen meteen, of rijden in hun eerste run door het park een obstakel. Maar, iedere kicker en ieder obstakel is anders. De snelheid die je nodig hebt kun je moeilijk van bovenaf inschatten. Bekijk daarom eerst de obstakels een keer van dichtbij (zonder in de weg te staan). Zodat je weet waar je op af rijdt. 

3. Veilig rijden

Wacht op je voorganger. Zie je of die weg is na de sprong? Of is hij/zij misschien gecrasht en ligt er nog? Je wil liever niet bovenop iemand springen. Kun je niet zien of iemand landt? Neem dan voldoende tijd tussendoor zodat het obstakel kan worden afgezet als er iets is (voorge)vallen. 

ehbo

4. Verleen eerste hulp als dat nodig is!

Is er iemand gevallen? Dan ben je verplicht om te helpen: Zet het obstakel af met je materiaal of door middel van een kruis, schakel hulp in van anderen, bel de bergredding/pistedienst als het nodig is en verleen eerste hulp als je daartoe bevoegd bent. 

5. Call your turn!

Ook klaar met mensen die voordringen? Misschien komt dat wel omdat jij je run niet ‘callt’. Als je aan de beurt bent en je wil gaan steek je jouw hand op en roep ‘next’. Het is voor iedereen duidelijk dat je gaat. 

6. Positioneer jezelf slim.

Obstacles aan het checken, of fotograferen of hiken? Denk dan even na waar je gaat staan of waar je kunt lopen. Sta niet in de landing en loop niet over een take-off. Loop eromheen en zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor andere gebruikers. 

hiken

De officieuze parkregels

Oke, bovenstaande zijn de parkregels die je vindt op de bordjes. Maar toch zijn deze regels niet altijd voldoende. Daarom nog wat tips:

7. De landing van een kicker is geen mooie, strakgestreken piste.

Misschien ken je het wel, je rijdt op je kicker af en in de lucht zie je een paar kinderen in jouw landing. In pizzapunt wel te verstaan. Onderaan staan papa of mama hun kids aan te moedigen en jij kraamt je beste oerkreet uit om te zorgen dat ze aan de kant gaan. Want, once your in the air there’s nothing you can do to save them…

8. Die kleine hitjes bij de obstakels? Niet bedoeld om je sprongen te oefenen..

Misschien wel de grootste irritatie van de gemiddelde parkshaper: de afzet voor de obstakels gebruiken als oefening om te springen. Die afzetten zijn bedoeld voor, je raadt het al, het springen op een obstakel. Hoe meer mensen daar overheen rijden, hoe sneller de kwaliteit achteruit gaat. Gebruik ze dus waarvoor ze zijn bedoeld.

9. Snowsporters worden niet vaak boos, maar als je snaket worden ze dat wel.

Snaken… Tsjah. Na eerst 15 minuten in de lift te zitten, ben je aan de beurt voor je run. Je steekt je hand op en gaat. Eerste obstakel gaat goed en je rijdt door naar je volgende sprong. En daar gaat het mis. In je ooghoek zie je iemand onder het hek door rijden. Vervolgens streept hij/zij op dezelfde kicker af als jij, maar dan net iets eerder. Omdat je graag nog langer snowsport dan vandaag, besluit je te stoppen. You just got snaked… Gevaarlijk én vervelend. Hoewel je van binnen misschien kookt, zijn we geen voorstander van boos worden op de berg (het is immers te chill). Maar, in dit geval mag je de ander echt even wijzen op zijn fout en de eventuele gevolgen als jij hem niet had gezien. 

We wijten het maar aan het enthousiasme van ons medemens, want hoewel de parkregels volgens ons vooral zijn ontstaan door logisch nadenken, gaat het toch nog wel eens mis. Knoop daarom goed in je oren dat de regels er niet zijn om jouw plezier te bederven, maar om ervoor te zorgen dat je nog lang plezier kunt hebben. 

Hieronder nog wat voordelen op een rijtje:

Voordelen van je houden aan de parkregels.

1. Je blijft heel

First Ski Jump Attempt GIF from Ski GIFs

2. Je schrikt je niet het apelazerus als er een schreeuwende pro vanuit de lucht op je af vliegt.

We kunnen er nu om lachen, maar stel je voor dat jij springt en je ziet in de lucht ineens iemand staan, precies waar jij moet landen. 

Snowboarding Air Time GIF from Snowboarding GIFs
Ski Fail GIF from Ski GIFs

3. Je doet geen dingen die je niet zou moeten doen.

Alles loud & clear? Of heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder and stay safe!  

Baby Snowboard GIF from Baby GIFs