Montafon, een veelzijdig skigebied. Met lama’s. Wat? Ja, Lama’s dus.

Aantal km piste:

140

Aantal liften:

34

Hoogte:

Tot 2300 m

Silvretta Montafon, Vorarlberg

Montafon, het Brabant van Oostenrijk wat betreft de taal. Men spreekt er met een dialekt, die Duits als een zachte gezongen taal doet laten klinken. Voor wie denkt dat dit niet mogelijk is (wat een redelijk aannemelijke gedachte is), kom langs voor een nieuw inzicht.

Maar eerst de echt belangrijke dingen: Freeriden en freestylen in Montafon

In Montafon zijn enorm veel mogelijkheden. Vooral de Golm in Gargellen heeft uitgestrekte freeride afdalingen en is één van de freeride hotspots in het gebied.  Als je dan aan het freeriden bent op Golm, vergeet vooral het Gauertal niet. Hier vind je een knus hutje na een geweldige afdaling.  Vanaf de Rätikon lift is dit de afdaling die recht voor je ligt, bij het hoogste liftstation. Maar be safe, met gear en het liefst ook met gids. Topgidsen en locals Irian van Helfteren en  Jeroen Smallegange zitten dichtbij. 

In het dal vind je het Gauertal Haus. Ongeveer op 3/4 van het bewoonde deel, ligt dit aan jouw rechter hand. De Kaisersmarn hier is een echte aanrader die jij na deze afdaling zo naar binnen schuift

snowpark funpark montafon freestyle

Snowpark Montafon is HUGE. Je vindt het park op de Grassjoch. Het park bevat tot 40 obstakels en zowel beginnend als gevorderde parkrijders (ski en snowboard) kunnen hier genieten. De obstakels vind je hier.  

https://www.youtube.com/watch?v=1tVvf1gQ6Pw#action=share

Sportevenementen in Montafon

In Montafon zijn er verschillende evenementen. Hierbij een greep van de beste volgens gastschrijver, en snowboardleraar in Montafon, Kenneth.

Voor snowboarders zijn er jaarlijks twee “niet te missen” events. De eerste is Devils kitchen, een snowboard freestyle contest. Afhankelijk van de omstandigheden wordt hier op rails gesprongen en worden kickers op de proef genomen. Hierna is er natuurlijk een vette afterparty. Deze is te vinden in het “alte Talstation Gaschurn”.

Tijdens de Banked slalom in het wintersportgebied is de mogelijkheid om snelheid en techniek te doen laten gelden. Dit evenement wordt ook jaarlijks in Gargellen organiseerd.

En wat is de deal met de lama’s van Montafon?

Wil jij wel onderweg zijn, maar niet al te sportief? Wil je daarnaast met de Montafonse gekkigheid kennis maken? Dat kan! In plaats van te verplaatsen op de rug van een paard bijvoorbeeld, loopt men hier op zijn tijd naast een Lama. De makkelijkste, meest toegankelijke manier van verplaatsing is het zeker niet, maar houdt jij van een beetje uitdaging? Kom dan langs op de Lamafarm in Bartholomäberg en leer hoe je (niet) bespuugd word door een lama! 

Ben jij iemand die wel graag met snelheid onderweg is, dan zijn er ook nog mogelijkheden. Nee, geen zorgen je hoeft niet per se op de rug van een paard of andere viervoeter te klimmen. Er zijn namelijk naast verschillende rodel en sleeroutes ook mogelijkheden tot: tandem vliegen en paragliden. Ten slotte kan men razendsnel onderweg zijn, door over het stuwmeer van Golm te vliegen, met een flying fox. Hoe vet.

Restaurants en bars in Silvretta montafon

In de Guter Tropfe te Partenen valt altijd goed te eten. Daarnaast staat het erom bekend eens in de zoveel tijd een concert te hebben, meestal van lokale artiesten. Op de 13e van december kan men onderaan de grote kabinen lift van Schruns het seizoen inknallen. Er vind hier dan namelijk een groot feest plaats met fijne harde Drum & Bass.

Voor een goede prijs-kwaliteit verhouding valt pizzeria Vandansenstube in Vandans niet weg te denken. Het meisje in de bediening rent altijd super hard om jouw eten op tijd op tafel te krijgen. Daarnaast valt er een lekkere Ameretto (zoals bij iedere Italiaan) of Grapa te drinken. Niet verkeerd dus. 

Bij de Ausrutscher in Gaschurn valt op grootschalige wijze te genieten. Hier is alcohol en dansen te combineren met vele verschillende spellen . Je kunt hier namelijk Darten, Nageln of tafelvoetballen. Niet zo leuk als de sneeuw, maar misschien voor de afwisseling. Op hun website vind je de happy hour tijden  en kan je online eten bestellen. Een soort Oostenrijkse thuisbezorgd.nl maar dan anders. In hetzelfde gebouw zit ook nog “Mac speck”, waar ze je van alle vettigheid kunnen voorzien.

Heb jij een grote maag of grote honger? Dan valt er veel te eten voor lage prijzen, in de Postkutscher, in st Ankton. Het kan op drukke dagen even duren voordat de bestelling op een bord voor je staat. Maar als jouw bestelling geserveerd wordt, dan weet je het, je krijgt met deze maaltijd genoeg calorieën binnen voor de meer dan alleen de dag van verorberen!

Montafon is geen partygebied, maar zoek en je zult vinden

In Schruns of ook wel Schru in de volksmond, valt sporadisch een leuk feest te vinden. Af en toe staat er een techno dj of een band in de Oneway maar that’s it. 

Feldkirch, een beetje buiten Montafon

Gezien Montafon niet tijdens elk doorsnee weekend een groot feest te bieden heeft, kijk ik graag iets voor jullie verder. Net naast Montafon is een iets bruisender nachtleven te vinden, namelijk in Feldkirch . Enkele adressen zijn: Rio Kino, Rauch club bar, Buntergrund club en de Poolbar. Voor een goede bodem kun je voor jouw party avond langs bij de Schattenburg. Hier kun je genieten van een heerlijke Schnitzel. 

Ken jij Montafon ook goed en heb je andere aanraders?

Laat het ons en anderen weten door een reactie onder dit artikel of mail ons.

Dit artikel is geschreven door snowboardleraar Kenneth. Kenneth is inmiddels begonnen aan zijn tweede seizoen! Kenneth is wel too cool for instagram dus je kunt ‘m helaas niet volgen. Gelukkig kun je wel van dit artikel genieten en ons gewoon volgen op shreddit.nl