Het is te heet voor ons. Wij eisen ijs, zeiden de snowsporters tegen elkaar deze zomer. Want hitte golf is dit jaar in ons ‘koude’ kikkerlandje in meervoud gebruikt. En dat schreeuwt om een oplossing. Naast ons best doen om de verwarming van de aarde tegen te gaan, kunnen we ook in ons dagelijks leven wat ijsplezier gebruiken. En wel in de vorm van een ontbijtje. Jum!

Hitte verlagende ingrediënten voor kwark ijs:

Voor 1 kom:

  • 200-300 gram magere kwark of soja kwark;
  • 100 – 150 gram bevroren fruit
  • 1 el lijnzaad
  • 40-60 gram muesli
  • Kaneel

Het beste kun je bevroren fruit in de supermarkt kopen. Een doosje frambozen, kersen of blauwe bessen. Ook kun je de avond van tevoren een stuk fruit in de vriezer leggen. Dit laatste deed ik met een banaan, zodat ik na mijn ontbijt lekkere snelle energie kon verbruiken tijdens mijn surfsessie.

Hoe maak je dit ijs?

Haal het bevroren fruit uit de vriezer en mix deze met jouw staafmixer of andere machine. Het kan zijn dat je even vijf minuten moet wachten zodat het fruit iets ontdooit en makkelijker te mixen is. Nadat je het fruit grof hebt gemixt voeg je de kwark toe en mix je nogmaals tot de ingrediënten tot een glad, koud geheel zijn geworden: Kwark ijs. Deponeer het kwark ijs in een kom en voeg de muesli en de lijnzaad toe. Klaar is Kees en genieten maar! Mij hielp het enorm tegen de hitte en dat deel ik natuurlijk graag met mijn mede wintermens!

Kcal: +/- 350 tot 500 kcal – De energie in dit gerecht kan worden verhoogd door bijvoorbeeld voor volle kwark te kiezen, noten toe te voegen of aan de maximum van de ingrediënten hoeveelheden te zitten. 

Lijnzaad

Waar vind je de ingrediënten?

Omdat het in Oostenrijk, hopelijk, niet zo warm is dat we echt ijs nodig hebben, richt ik dit vooral op Nederland en nu. Je vindt de ingrediënten in alle supermarkten. De lidl het goedkoopst, maar de doosjes bevroren fruit van de appie hebben naar mijn mening meer smaak. Keuzes keuzes keuzes.

Heb je dit gerecht uitgeprobeerd? Dan horen wij hieronder graag wat je ervan vindt door middel van een reactie! Daarnaast is feedback natuurlijk altijd welkom, we leren daar graag van!