Kaki fruit, het Japanse pareltje die jij niet mag missen.

Dit oranje pareltje is, door de rijke en zoete smaak, één van mijn favoriete ingrediënten voor verschillende maaltijden! Daarnaast is de kaki ook heerlijk los te eten én een echte energiebom. In Oostenrijk zijn ze goed te verkrijgen in de wintermaanden. Daarnaast zijn de vruchten dan extra welkom door hun rijkheid aan vitamine C.

Synoniemen

De kaki gaat schuil onder verschillende namen:

  • Sharon fruit
  • Persimmon fruit

In Oostenrijk betaal je voor een Kaki (Billa) 0,99 cent per stuk maar bij de Lidl zijn ze vaak goedkoper!

Smaak: Zoet & vlezig

De kaki is een vrucht uit Japan en afkomstig van de Kakiboom. Wat een verassing. Inmiddels wordt de kaki in veel warme landen geteeld. In zowel Oostenrijk als in ons eigen flatland is de vrucht in de wintermaanden goed te verkrijgen. De Kaki is goed te combineren in gerechten (behalve als je principieel tegen fruit door warme gerechten bent) en is zowel warm als koud erg lekker.

De gezondheidsvoordelen:

Calcium (20 mg per 100 gram kaki) is eveneens mineraal en is nodig voor de opbouw van botten en gebit. Vitamine D ( zon) vergroot de opname van calcium en zorgt voor een opname door de botten. Daarnaast heeft Calcium een positief effect op de werking van spieren en zenuwen. de bloedstolling en het transport van andere mineralen. Een overschot heeft wel veel nadelen en het is dan ook meer dan voldoende om je calcium uit je voeding te halen  ( door gevarieerd te eten ) . Fosfor draagt ook bij aan de opbouw van botten en gebit, samen met calcium (20 mg per 100 g kaki). Een overschot of tekort komt haast niet voor bij een gevarieerd eet patroon. Tot 3 gram fosfor per dag heeft geen schadelijke bijwerkingen.

Magnesium is een Mineraal dat bijdraagt aan het goed functioneren van spieren en zenuwen + de overdracht van zenuwprikkels naar spieren. Erg belangrijk voor sporters dus. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het stimuleren van de energieproductie van de lichaamscellen.

kaki persimmon fruit sharon fruit

Calcium (20 mg per 100 gram kaki) is eveneens mineraal en is nodig voor de opbouw van botten en gebit. Vitamine D ( zon) vergroot de opname van calcium en zorgt voor een opname door de botten. Daarnaast heeft Calcium een positief effect op de werking van spieren en zenuwen. de bloedstolling en het transport van andere mineralen. Een overschot heeft wel veel nadelen en het is dan ook meer dan voldoende om je calcium uit je voeding te halen  ( door gevarieerd te eten ) . Fosfor draagt ook bij aan de opbouw van botten en gebit, samen met calcium (20 mg per 100 g kaki). Een overschot of tekort komt haast niet voor bij een gevarieerd eet patroon. Tot 3 gram fosfor per dag heeft geen schadelijke bijwerkingen.

Magnesium is een Mineraal dat bijdraagt aan het goed functioneren van spieren en zenuwen + de overdracht van zenuwprikkels naar spieren. Erg belangrijk voor sporters dus. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het stimuleren van de energieproductie van de lichaamscellen.


Kip kaki salade

Magnesium is een Mineraal dat bijdraagt aan het goed functioneren van spieren en zenuwen + de overdracht van zenuwprikkels naar spieren. Erg belangrijk voor sporters dus. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het stimuleren van de energieproductie van de lichaamscellen.

Kaki bevat 20 mg vitamine C per 100 gram kaki deze vitamine/antioxidant is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast is het dus een antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Etiketnamen: E-300 E-301 L-ascorbinezuur, vitamine C (De chemische naam voor de natuurlijke vorm van vitamine C in eten en drinken is L-ascorbinezuur. Op het etiket van voedingsmiddelen kan vitamine C ook vermeld staan als E-300 of E-301 (natriumascorbaat) wanneer het als additief is toegevoegd voor de conservering (antioxidant).)

Aanbevolen hoeveelheid 75 mg per dag.

Een aantal weetjes:


De meesten kennen het wel, het is lente en het is ineens bloedheet. Sta je dan met je goede gedrag in je lerarenoutfit of je vrijetijdsgear , speciaal gemaakt om je warm te houden. Het helpt vaak om te minderen in de lagen of te shredden in een trui. Maar! Het vaker verorberen van een kaki vrucht helpt, volgens deze Chinese wijsheid die tevens wetenschappelijk is aangetoond, tegen het verlagen van de lichaamstemperatuur. Vooral Thom en Rob, Shreddit teamleden, worden hier erg gelukkig van.

Daarnaast schijnt de Kaki het verouderingsproces tegen te gaan. Wie wil dat nou niet! Forever young means forever shredding, toch?

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder! We leren graag van jou en nemen alles mee ter verbetering van shreddit! 

Kaki fruit