Inspirational rider – Tycho van den Hanenberg

Het is woensdag en dat betekent natuurlijk maar één ding! Het is tijd voor een nieuwe inspirational rider! Vandaag is dat Tycho van den Hanenberg. Misschien is dit iemand die niet meteen op jullie radar staat. Het is een rider die, als je hem in Nederland ooit tegekomt, niet de meest extraverte persoon is. Maar zodra Tycho op zijn ski’s of snowboard staat barst alle energie los. Meet Tycho!

Eerste ontmoeting

Tycho was van jongs af aan een bekende voor rider Sophie van Montfoort toen zij samen in Köningsleiten reden. Toevallig  heeft Shreddit teamlid Rob van Arkel in dezelfde kamer gezeten als Tycho toen eerstgenoemde zijn Anwärter aan het doen was. Zelf was ik in die week ook bezig met mijn Anwärter. Echter omdat ik toen op ski’s stond en Tycho bezig was voor zijn snowboardlandes (ja, het is een alleskunner) heb ik hem niet ontmoet.

Mijn eerste ontmoeting met Tycho was gedurende mijn eerste lesgeefweek in Oostenrijk. Tijdens de lerarentraining van skischool Furstauer in Saalbach raakten we aan de praat. Het werd mij al snel duidelijk dat ik veel meer aansluiting had met Tycho en zijn Völkl Wall freestyle ski’s dan met de rest van de groep op carveski’s. In die tijd lag mijn interesse namelijk puur op freeski en Tycho was de enige freestyler binnen de skischool. Ook had ik toendertijd bijna geen freestyle ervaring en kon dus nog heel veel van Tycho leren.

Freestyle met Tycho

Na een dag lesgeven spraken we af bij de skischool om af te melden. Een verplicht nummer. Doorgeven hoe het ging en wat je aantallen waren voor die dag bij de leiding. Vanaf daar begon de race om op tijd alle skiliften te pakken en zo hard mogelijk richting Hinterglemm te skiën. Het was altijd weer een uitdaging om een overstap te pakken voordat de liften dichtgingen. De marge die wij hadden lag rond de vijf minuten, altijd spannend dus.

Bij het park aangekomen werd ik getuige van een waar spektakel. Van horen zeggen wist ik al dat Tycho goed kon freestylen. Maar wat ik nu allemaal in het park zag was van de gekken. 

Op een klein formaat large kicker gooide deze man een switch 720 en probeerde een 900. Toen kwam de vraag of hij een switch backflip zou moeten proberen? Dit had ik natuurlijk nog nooit gezien en het duiveltje op mijn schouder zei natuurlijk volmondig; “natuurlijk!”.

Het was diezelfde avond dat ik met wat aansporing van Tycho mijn eerste 360 ooit sprong. Het was ongelofelijk lelijk, klopte technisch van geen kant maar wat was het ongelofelijk vet. Tycho zijn manier van skiën is enorm aanstekelijk. Daarnaast straalt hij in de sneeuw non-stop stoke uit. En man, dit werkt aanstekelijk.

Toch blijft hij altijd bescheiden. Volgens hemzelf zijn de dingen die hij doet niet heel knap of moeilijk. Daarnaast gaat hij geweldig met de kinderen om die hij lesgeeft. Tycho, voor ons ben jij een inspirational rider!

Tycho aan het woord

mijn passie voor skien/snowboarden begon op m’n 15e, toen ik voor t eerst op skivakantie ging naar edelweisshaus in oostenrijk (waar ik funny enough in t zelfde skigroepje als Sophie zat). Maar ski vakanties zijn duur en mijn ouders gingen altijd liever op zomervakantie, dus was een snowplanet abbonoment de oplossing.

Snowplanet was al snel niet genoeg meer dus besloot ik na m’n middelbare school een seizoen in Edelweishaus (Köningsleiten) te gaan werken. 

Daarna ben ik begonnen met studeren. Maar het was na een maand al duidelijk dat ik toch een stuk meer zin had om te gaan skien, studie gequit, anwarter gedaan, en vanaf dat moment heb ik elke winter in de sneeuw gezeten. Komende winter geef ik les in Haute-Nendaz in Zwitserland en ben ik bezig met trainen voor m’n lvl4/staatliche.

Favoriete gebied

Favoriete gebied has to be 4 Vallees in Zwisterland, bizar veel offpiste opties, 3 funparks en meerdere fwt stages, een droom gebied voor een freeride/freestyle skier. Saalbach als runner-up, met hett nightpark in Hinterglemm en het nachtleven in Saalbach.

Favoriete gear

K2 shredditor 92

Favoriete discipline

Freeride en Freestyle

Favoriete eten

Stoofvlees!

Persoonlijk Tycho wat meer volgen? Hij heeft insta:)