Inspirational rider – Jelle Beenker

Het is woensdag! En dat betekent alweer de negende inspirational rider van dit seizoen. Ditmaal is het Jelle Beenker met zijn typerende grijns en onuitputtelijke energie!

De eerste keer dat wij oog in oog kwamen te staan met Jelle was alweer zes jaar geleden tijdens één van onze eerste lesgeefweken in Saalbach. Tijdens deze twee weken was het moeilijk om die energieke karakter te missen. Zowel op de pistes, naast de pistes alswel in het park is dit iemand die er altijd uitspringt. 

Freestyle

Jelle is iemand die je van een afstandje al ziet rijden. Zijn typerend speelse stijl van rijden werkt aanstekelijk. Het niveau van Jelle was al hoog toen we hem leerden kennen maar de progressie die deze man de afgelopen jaren heeft gemaakt is out of this world. Rails, rotaties en creatieve grabs behoren tot het arsenaal waarbij geen uitdaging gek genoeg is. 

Deze skillset komt natuurlijk niet uit het niets aanwaaien. Afgezien van zijn gigantische aanleg en aerial awareness heeft Jelle meerdere jaren BMX ervaring. Het is een algmeen geaccepteerde mening dat asfalt harder is dan sneeuw. Misschien dat het er daarom uitziet alsof hij minder bang is om te crashen in het snowpark.

Freeride World Qualifier

Het zal jullie niet verassen dat deze duizendpoot ook actief is op de Freeride World Qualifier Tour. Actief is eigenlijk een understatement. Jelle heeft in zijn opmars op verschillende podia gestaan, een prestatie van jewelste! De beste prestatie (wij waren erbij) was een derde plek op de 3* qualifier “X Over Ride” op de Kitzsteinhorn.

De afgelopen jaren heb ik tweemaal de eer gehad om op dezelfde wedstrijd als Jelle gereden te hebben. Daar heb ik veel geleerd over hoe hij naar een hang kijkt en met zijn speelse manier features ziet die menig ander mist. Gooi daarbij zijn klassieke “go big or go home” attitude en je hebt een geweldige snowboarder.

Mental awareness

Als het iets is waar Jelle bij ons om bekend staat is het zijn betrokkenheid. Jelle is iemand die altijd voor anderen klaar staat. In het dal zal hij de eerste zijn om te vragen hoe het nou echt met je gaat. Op de berg is hij de eerste die iemand stimuleert, en motiveert, om buiten je comfortzone te stappen. Jelle is iemand die uitbundig staat te springen en te klappen wanneer je net je eerste 180 hebt gegooid.

Dit is waarom hij het verdient om extra in het zonnetje gezet te worden. De afgelopen jaren heeft Jelle met veel persoonlijke dingen gestruggled en ook nu is hij daar nog mee bezig. Dit seizoen is hij bezig met het verspreiden van mental health awareness door middel van een movember campagne. Elke bijdrage helpt, Check it out!

Jelle aan het woord

Ik ben op het CIOS met snowboarden begonnen. In de tweede klas had elke student twee keuzevakken en ik koos naast buitensport voor snowboarden. Vooral omdat ik dacht dat dit een perfecte manier was om kennis te maken met de sport. Maar ook een beetje omdat ik dacht dat het als 2e keuzevak een makkelijk vak zou zijn om succesvol af te sluiten. In dit jaar werd ik helemaal betoverd door de sneeuw, en dit terwijl ik nog niet eens een maal in mijn leven echte pistes gezien had. 

Vervolgens koos ik voor het hoofdkeuzevak sneeuwsport en liet ik buitensport varen. Het aansluitende jaar was voor mij het eerste moment in de bergen. De eerste weken ben ik meteen in de wereld van lesgeven gedoken. Eigenlijk vond ik dat ik daar toendertijd nog helemaal niet klaar voor was. Daar heb ik dan ook heerljjke fouten gemaakt zoals het laten rutschen op een kruispunt.

Toen mijn school voorbij was besloot ik om zoveel mogelijk op mijn board te staan. Dat jaar stond in het teken van progressie en wedstrijden rijden. Daarnaast geeft snowboarden mij het grootste gevoel van rust en de hoogste mate van stoke. Of ik die poederbocht maak, of in het park onderweg ben, dat maakt weinig uit. Als ik maar op mijn snowboard sta.

Inmiddels woon ik in Kaprun, Oostenrijk, zodat ik optimaal van begin tot eind van het seizoen kan genieten. Voor aankomend seizoen ga ik lekker door met de Freeride World Qualifier tour en probeer ik een paar edits te schieten. Ik wil daarnaast niet teveel druk op mezelf zetten zodat ik elke keer weer stoked op de berg sta. 

Wat mij recentelijk heel duidelijk is geworden is dat mentale gezondheid even belangrijk is als fysieke gezondheid. Op het moment van schrijven zit ik in een kliniek in Schwarzach om geholpen te worden voor een depressie en existentiële crisis. Daarom ga ik me ook inzetten om mentale gezondheid binnen het snowboarden bespreekbaar te maken. 

Favoriete skigebied

Voor poeder; Saalbach hinterglemm. Voor park; Kaunertal!

Favoriete gear

Heb ik niet. Als ‘t werkt en goedkoop is ben ik blij!

Favoriete discipline

Powder baby!

Favoriete eten

Pinzgauer kasnockn!