Introductie van sportpsycholoog Roos Malmberg

Sportpsycholoog Roos Malmberg combineert haar passie voor golfsurfen met haar beroep. Regelmatig plaatst zij artikelen met tips over het omgaan met mentale klappen tijdens het golfsurfen. Want extreme sporten en angst gaan hand in hand (en dat is maar goed ook). 

In dit artikel geeft zij tips over het omgaan met een wipe out.

Golfsurfen: Hoe herpak jij jezelf na een wipte out?

golfsurfen wipe out

Heb jij wel eens gegolfsurft? Dan herken je dit vast: Je ligt in het water, peddelt voor de golf en terwijl je die laatste blik naar achteren werpt, weet je het eigenlijk al. Dit gaat hem niet worden. Je voelt de golf precies op je breken en je wordt meegesleurd onder water. Proestend en hijgend kom je boven water en daar komt de volgende set alweer aan. En weer ga je onder water. Maar dan wordt het gelukkig rustig. Je kunt weer op je board klimmen en peddelt terug naar achter. Je mind is echter allesbehalve rustig. De gedachten vliegen door je hoofd: ‘Zie je wel, je kan ook helemaal niet surfen’, ‘Wat een slechte golf’, ‘Je bakt er weer niets van’. De vraag is hoe we ons kunnen herpakken op dit moment. De wipe-out is gebeurd maar de rest van de sessie ligt nog voor je en kan fantastisch zijn. Hoe kunnen we ons zo goed mogelijk herpakken na een wipe-out?

Kom uit je hoofd en terug naar je lijf

wipe out stress golfsurfen sportpsychologie

Je hoofd is druk. Er gebeurt van alles daar. Je kan daar rustig nog twee uurtjes blijven zitten luisterend naar de gedachten in je hoofd. Dit gaat echter zeker niet helpen! De key is dus om uit dat hoofd te gaan en terug naar je lijf! Het lastige van negatieve gedachten is dat het al snel een vicieuze cirkel in gang zet waarbij de gedachten leiden tot stressverschijnselen in je lijf en dit weer leidt tot nog meer negatieve gedachten. Deze cirkel moet dus worden doorbroken!

stress vicieuze cirkel

Dit kan zoveel in je hoofd als in je lijf maar ik merk dat het bij de meeste sporters beter helpt om naar hun lijf te gaan. Peddel naar een rustig plekje in het water of als je beginnend surfer bent ga je gewoon even het water uit. Let dan maar eens op je ademhaling. Waar voel je deze het meest? Grote kans dat je adem in je keel zit en je hartslag vrij hoog is, normale symptomen van een stress reactie. Kijk maar eens of je je ademhaling weer rustig kan krijgen. Het makkelijkste hiervoor is om door je buik te ademen. Je kunt je buik helemaal bol laten worden als een ballon en dan weer helemaal leeg laten lopen. Gewoon op je eigen tempo. Langzaam zal je merken dat je hartslag weer wat gaat zakken en dat je rustiger wordt. Als je lijf rustig wordt, gaat je hoofd automatisch geloven dat alles oké is. Een prachtig mechanisme van ons lijf dat we voor ons kunnen laten werken in plaats van tegen ons.

Ik ben rustig en nu?

Top! Je bent al weer wat rustiger en je hebt de vicieuze cirkel kunnen doorbreken. Super goed! Maar wat nu? Nu zou je weer het water in kunnen gaan maar je kunt ook jezelf eerst even een hart onder de riem steken. Wat zou jij willen dat een vriend of vriendin nu tegen jou zou zeggen?

Heel veel topsporters gebruiken zelfspraak om zichzelf te motiveren. Hoe jij tegen jezelf praat maakt echt uit in het water! Stel je maar eens voor dat je de hele tijd zegt ‘Je kan het niet’. Denk je dat je daar beter van gaat surfen? De vraag is dus nu wat jij tegen jezelf kunt zeggen om jezelf te motiveren om weer te gaan knallen.

Voor mij werkt het bijvoorbeeld goed om te zeggen: ‘Je weet wat je moet doet. Je kunt dit’. Dan herinner ik mezelf vaak aan de laatste goede golf die ik pakte om dat nog even wat kracht bij te zetten. En ineens krijg ik weer het gevoel dat ik het wel kan!

Hier ook een mooi filmpje over zelfspraak.

En die wipe-out?

Die ben ik tegen die tijd al bijna weer vergeten. Mijn lijf voelt zich weer rustig en ook mijn hoofd gelooft weer dat ik het kan. De wipe-out was een goede herinnering om weer even in te checken met mezelf en mezelf eraan te herinneren dat ik echt wel kan surfen. Laat die wipe-out maar komen! Ik ben er niet bang meer voor.

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder! 

Het originele artikel vind je op de website van Roos. Wij vinden dit super interessant dus de komende tijd zullen wij meer van haar delen!