Hoe overwin je je angst voor hoge golven?
Wat heeft de oceaan een kracht! Je weet je nog maar al te goed die ene keer te herinneren dat je onder water werd getrokken en maar net weer boven water wist te komen. Sindsdien denk je regelmatig terug aan die sessie en als de condities ook maar enigszins vergelijkbaar zijn komt je angst naar boven drijven. In dit artikel gaan we je angst onder de loep nemen en geef ik je tips en tricks mee om je angst te verminderen in het water.
Maar, wat is angst precies?
Maar wat is angst eigenlijk precies en hoe werkt het? De definitie van angst is een emotie die is ontstaan uit een waargenomen bedreiging die normaal gesproken leidt tot de vermijding of ontwijking van de bedreiging. Oftewel onze lichaam reageert angstig doordat we golven zien die we als bedreiging ervaren. Vaak heeft dit een stressreactie als gevolg waarbij ons lichaam in een staat van vechten of vluchten komt zodat we zo snel mogelijk kunnen reageren als dat nodig is. Een mooi souvenir aan vroegere tijden waarin we daadwerkelijk zo snel mogelijk weg moesten zijn als er een tijger achter ons aan zat. Nu is dat echter wel wat anders en hoeven we niet altijd meteen te vechten of te vluchten.
Dat is mooi want dat betekent dat we even kunnen stilstaan op de momenten dat we angst ervaren om te kijken wat er gebeurt. Wat gebeurt er in jouw lijf als je angst ervaart? Misschien gaat je hartslag omhoog of begin je te zweten. Of misschien krijg je wel buikpijn en kun je goed niet meer nadenken.
Herkennen van angst
Dit is een belangrijke vraag omdat we angst pas kunnen veranderen als we hem herkennen. Zoals veel emoties heeft angst ook een bepaalde intensiteit en je kunt je misschien voorstellen dat als je enorme angst ervaart het moeilijk is om de angst weg te nemen. Maar als we een klein beetje angst ervaren en onze stressreactie pas net begint, is het een stuk gemakkelijker om wat met de angst te doen. De key is dus om de signalen van je lijf te herkennen die erop duiden dat je angst hebt en de angst in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken.
Breek de cirkel
Enorme angst kan zich uiten in een paniekaanval. Kijk maar eens naar het cirkeltje hieronder. Je ervaart angst en je lichaam reageert al. Je hartslag gaat omhoog en je wordt onrustig. Vervolgens ga je extra op die onrust letten en de stress neemt toe. Je lichaam bereidt zich voor op een vlucht of vechtreactie. Als gevolg daarvan krijg je allemaal gedachten zoals wat als ik verdrink, wat als dit niet goed gaat. Deze gedachten zorgen voor de toename van nog meer stress in je lijf. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen.
Gelukkig kunnen we de cirkel doorbreken. We kunnen ervoor kiezen om dit op het niveau van je lijf te doen of door je gedachten aan te pakken. Laten we eerst eens kijken naar de eerste optie. We moeten ervoor zorgen dat de stressreactie in je lijf vermindert. Dit kan op veel verschillende manieren. Een manier die ik vaak aanraadt is om je te focussen op je ademhaling. Je kunt bijvoorbeeld de quantum ademhaling proberen. 4s inademen, 4s vast, 4s uitademen en weer 4s vast. Een andere optie is om je uitademing te tellen. Op elke uitademing tel je omhoog. Zo tel je door tot 10 en als je bij 10 bent tel je weer terug naar 1. Beide manieren zorgen ervoor dat je hartslag rustiger wordt, dat je rustiger wordt in je hoofd en dat de stress kan afnemen.
Een andere optie is om de cirkel te doorbreken in je hoofd. Kijk maar eens naar welke gedachten er bij jou opkomen als je angst ervaart. Probeer de precieze gedachte te ontdekken. Vraag jezelf dan af of het helpt om deze gedachte te hebben. Waarschijnlijk gaat deze gedachte je niet helpen op het moment dat je daadwerkelijk in gevaar bevindt. Probeer de gedachte dan om te keren. Hoe kan je de gedachte positief maken zonder dat deze te ver van de werkelijkheid afstaat? Stel je denkt ‘wat als ik verdrink’. In plaats van deze gedachte kun je ook zeggen ‘er zijn heel veel mensen bij die me kunnen helpen’. Ineens draait de focus van iets negatiefs naar iets positiefs waardoor we de angst kunnen laten afnemen. Elke keer dat die gedachte opkomt probeer je hem te vervangen voor de nieuwe gedachte.
Respecteer je grenzen
We hebben gekeken naar hoe we de angst kunnen doorbreken. Toch is de angst daar niets voor niets. Zonder angst zouden we gemakkelijk 200 rijden op de snelweg, zouden we oversteken als er auto’s aankomen en zouden we misschien als beginner in 4 meter hoge golven gaan surfen. De angst is daar voor een reden en het is dan dus ook super belangrijk om de angst serieus te nemen.
Vaak zie ik dat surfers hun angst helemaal weg willen halen maar dat is een missie die sowieso gaat falen. Beter zou het zijn om je angst te bedanken. De angst geeft namelijk aan waar je grens momenteel ligt.
Kijk maar eens waar jouw grens ligt. Wanneer voel je angst opkomen in het water? Bij mij is dat bij holle bakken van meer dan 2 meter. Ik respecteer die grens maar tegelijkertijd probeer ik mezelf ook uit te dagen om de grens te verleggen. Niet door golven te surfen van 4 meter maar wel door kleine holle golven te surfen waardoor ik me comfortabeler voel met die condities, of door naar de line-up te peddelen als de condities 2,5 meter zijn. Misschien lig ik dan de eerste keer alleen te kijken naar de andere surfers, maar dat is oké. Langzaam maar zeker merk ik dat mijn grens verandert en dat dus ook mijn angst verandert.
Wat complex allemaal…
Angst is inderdaad niet één van de makkelijkste mentale facetten binnen het surfen. In dit artikel heb ik geprobeerd een klein inkijkje te geven in wat er zoal bij angst komt kijken, maar uiteindelijk zal het bij iedereen weer anders werken en om echt je angst aan te pakken is 1 op 1 begeleiding dus aan te raden.
Maar we weten nu wel dat het goed is om er vroeg bij te zijn. Op het moment dat de angst opkomt, kunnen we de cirkel gaan doorbreken ofwel door op onze ademhaling te letten of door onze gedachten om te buigen. Maar misschien nog wel belangrijker is om angst als iets moois te gaan zien. Angst geeft aan waar jouw grens ligt zodat jij hier bewust mee aan de slag kan gaan!
Wil jij meer leren over hoe jij met je angst kan omgaan in het water? Ga dan mee met een Surfmind trip en leer niet alleen beter surfen maar ook je zelf persoonlijk te ontwikkelen! Meer informatie vind je hier. Wil jij liever 1-op-1 begeleid worden? Dan kun je er ook voor kiezen om online surf psychologische coaching te doen.
Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!
Het originele artikel van Roos Malmberg lees je op haar website.
0 Comments