Apfelstrudel gezond? Het kan!
Apfelstrudel, de heerlijke Oostenrijkse delicatesse die je in ieder restaurant kunt vinden. Het liefst zou je deze heerlijke zoetigheid iedere dag eten. Maar omdat het toch best belangrijk is om een beetje voor jezelf te zorgen, doen we dat (meestal) niet. Goed nieuws! Met dit recept kun je de gezonde variant van de Apfelstrudel eten als tussendoortje of zelfs als ontbijt. En écht, hij doet niet onder voor het origineel. Alleen iets minder zoet, maar dat is natuurlijk zo opgelost met wat extra honing! Lees snel verder.
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 1 ei;
- 100 gram speltmeel;
- 150 gram magere kwark of sojakwark;
- 100 gram volkoren bloem;
- 10 gram honing;
- 1tl bakpoeder/wijnsteen;
Voor de vulling:
- 3 appels;
- 1 el kaneel;
- 10 gram honing;
- 30 gram rozijnen;
- Een kwart kaneel stokje
Voor de saus:
- 200 ml sojamelk;
- 1 ei;
- 15 gram honing;
- Eenhalf vanille stokje;
- 1 tl maizena
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe ondertussen het ei, de speltmeel en de kwark, de honing en het zout in een kom en meng tot het een glad beslag vormt. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed het beslag met je handen tot een bol. Leg hierna wat bloem op een ovenpapier en leg de bol hierop. Vervolgens duw je het deeg met je handen uit (doe hier wat bloem op zodat het deeg niet blijft plakken) . Maak het deeg zo dun als je kunt zonder dat er gaten in komen.
En dan de vulling:
Doe de rozijnen in lauwwarm water en laat deze even weken. Vervolgens schil je de appels en mix je twee van de appels tot mousse met de staafmixer. Hierbij voeg je 10 gram honing de kaneel en de zaadjes van het kaneelstokje. Doe deze mix hierna in een kommetje en snijdt de derde appel ook in kleine stukjes. Mix de rozijnen en de derde appel door de appelmousse en proef of deze goed smaakt. De zoetekauw kan nog extra honing toevoegen.
Verspreid de mousse over het deeg en rol of vouw de deeg op naar binnen. Doe dit eventueel met een beetje bloem en probeer te voorkomen dat het deeg erg scheurt. Kleine uitdaging, maar ik duim voor je. Verplaats het ovenvel op een ovenblad en schuif in de oven op een lage plek. Zet de timer op 30 minuten maar hou goed in de gaten of je apfelstrudel niet verbrandt.
Dan de kers op de taart: de vanillesaus.
Warm tot slot de sojamelk, honing en het vanillestokje op in een steelpannetje. Roer hier het ei doorheen en blijf roeren tot het mengsel wat dikker wordt. Vervolgens haal je het vanillestokje eruit. Snij de apfelstrudel in acht tot tien stukken en serveer een stukje op een bord. Laat de strudel zwemmen in de saus, of serveer de saus ernaast in een extra kommetje.
Kcal: Als je de Apfelstrudel in acht kleine apfelstrudeltjes snijdt, dan zit er ongeveer 160 kcal per stukje in. Dit gerecht is erg koolhydraatrijk dus uitstekend als ontbijt(twee stukjes) of tussendoortje op een sportdag. De saus kun je goed opwarmen of snel klaarmaken (hiervan dus ook 1/8ste, of meer als je de energie wil verhogen.
Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder! We leren graag van jou en nemen alles mee ter verbetering van shreddit!
0 Comments