Switch en fakie snowboarden. Wat is het en wat is het verschil?

Met snowboarden leer je in de meeste lessen nog steeds dat je een voorste been hebt. Naast dat er geluiden zijn uit bijvoorbeeld het bewegingsonderwijs dat deze manier van motorisch leren achterhaald is, is het vooral ook fijn om met je andere been voor te kunnen snowboarden. Dit noemen we ook wel switch rijden. 

 

Waarom is switch rijden een belangrijke skill als leraar:

  • Het is handig om tijdens jouw lessen dingen met je andere been voor te kunnen doen: switch snowboarden.
  • Je hebt het nodig als je wil gaan roteren of in het park (180’s, 360’s etc.)
  • Het is gewoon awesome als anderen het verschil tussen jouw benen niet meer zien.

Met je andere been voor snowboarden kan overigens op twee manieren en de termen worden vaak door elkaar gebruikt. Daarom leggen wij het je hier nog even uit.

Switch snowboarden

Even uitleggen wat ik hierboven benoemde. 

Je hebt een basistechniek. En alles wat jouw lichaam doet, doe je de andere kant op. Dus je voorste been wordt je achterste been. De nose van je board wordt de tail en andersom en je kijkt waar je naar toe gaat.


carven switch

Fakie

Achteruit snowboarden. Dus: je bent rechtsvoor en hebt jouw houding daarop aangepast. Je kijkt naar rechts en staat, afhankelijk van je bocht, in de plus of de min. Maar, je gaat naar links. Huhhhh.  Nou zo dus:

Switch en fakie kunnen rijden = awesome

Switch rijden is bijna een ‘moeten’ als je het park in duikt. 180’s zijn basistricks en dan land (of begin) je dus met jouw verkeerde been. Een trick switch uitrijden en vervolgens switch het volgende obstakel aanrijden is handig en ziet er geweldig uit. 

Daarnaast denk ik dat één van mijn favoriete go to tricks op de piste een spray to fakie carve is. Het is zo makkelijk en de funfactor is super hoog. Spray jouw buddies en carve vervolgens de andere kant op. Wegwezen! (Let wel op ijsplaten, ik doe het altijd naast de persoon en niet boven hen haar, behalve als je iemand ‘per ongeluk’ wil vermoorden).

Hoe leer je switch snowboarden?

Net als bijna alle motorische vaardigheden is ook switch snowboarden iets wat je moet blijven doen. Zelf heb ik het een jaar bijna niet kunnen doen door een blessure, en dan merk je toch het ‘oefening-baart-kunst-effect’. Iedere ochtend je warm-up run switch doen, of iedere middag de laatste afdaling switch naar beneden heeft meteen effect. En eigenlijk is het gewoon precies hetzelfde, maar dan andersom. 

Goodluck! Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!