Freeride Trinity: Scheppen met een schep, schept een band

Nummer drie uit deze reeks is de schep, in het engels ‘Shovel’. Onderling kan deze schep variëren op verschillende fronten. Wat voor materiaal is het schep-blad en welke vorm heeft deze? Hoe ziet het handvat er uit en kan deze verlengt worden? Als optel som komen we dan nog aan bij het totaal gewicht van het geheel. 

Ijzersterke bladen

Metaal is het sterkste, kwalitatief goede aluminium scheppen zijn duurzaam en plastic varianten zijn licht om mee te nemen. Gekeken naar deze verschillen is een metalen schep het beste om mee te hebben maar ook het zwaarst. Zet hier de plastic variant tegenover en dan is het precies andersom, licht maar zwakker. Aluminium scheppen zijn tegenwoordig een goede middenmotor, lichter dan metaal en sterker dan plastic.  

Handig handvat

Zorg er voor dat een handvat in je tas past, alles wat zich buiten een tas bevindt kan je verliezen. Er aantal veelvoorkomende handvat types, dit zijn de T-, L- en D-handvatten. Hier is het belangrijk om te kijken wat past bij jou en je handschoentype. De T- en L-handvatten zijn over het algemeen lichter al is het D-handvat beter te gebruiken met wanten. Het kan per schep variëren of het handvat uit te schuiven is. Hierdoor kan je de arm van je schep groter maken, waardoor je beter sneeuw kan verplaatsen. Dit heeft te maken met het ‘hefboom’ principe. Voor vragen over de specifieke werking hiervan, raad ik aan om je huis-, tuin-, en keuken natuurkundige te vragen voor uitleg.  

De D- L- en T- schep handvatten

Bladen, in vormen en maten

Schepbladen zijn er in verschillende varianten. Een klein blad is makkelijk mee te nemen in de rugtas en schept snel maar een groot blad verzet meer sneeuw. Een schepblad moet sterk zijn om door lawine puin te kunnen graven (kopje ijzersterke bladen). Bladen kunnen plat zijn of een kleine curve er in hebben en sommige hebben zelfs een hoekig/tanden uiteinde specifiek voor harde sneeuw/ijs. Ook hier is het natuurlijk belangrijk dat je iets kiest dat past, zowel bij jou als in je tas. Weet je van jezelf dat je wat minder sterke armen hebt, dan is misschien een kleiner blad de juiste keuze.

Pondje meer of minder

Dit is natuurlijk de optelsom van de schep die je kiest. Een lichte schep is fijn tijdens lange tour sessies waar een zwaardere schep over het algemeen beter is waar die voor bedoeld is. Hier zit vooral een eigen keuze in, maar denk na waar je het voor mee neemt. Kijk wat er mogelijk is met de andere materialen die je mee neemt, zodat je de bewuste keuze kan maken. 

Drie keer is scheepsrecht

Na deze reeks heb je in ieder geval kennis kunnen maken met een aantal verschillen binnen het Freeride Trinity / Drie-Eenheid aanbod. Je kan altijd vragen om tips bij de aankoop van iets, er mee leren werken vraagt vaak wat praktische aandacht. Check hiervoor een off-piste cursus en/of gids (Rens) die je hier mee kan laten leren omgaan. 

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!