Freeride Trinity: Pieper, wat is jouw signaal?
Wanneer je gaat freeriden wordt er vaak gesproken over de drie-eenheid die je bij je moet hebben. Die bestaat uit een sonde, schep/shovel en een pieper. Deze laatste pakken we vandaag het eerste erbij in deze reeks. Een pieper is één van de drie materialen die je in ieder geval bij je moet hebben wanneer je off-piste gaat. Deze apparaten kunnen er namelijk voor zorgen dat je ten alle tijden gevonden kan worden. Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders die ze op de markt hebben gebracht en waar ze vaak verschillend zijn, hebben ze gelukkig veel overeenkomsten.
In het kort, wat is het?
Een pieper, ook wel LVS-gerät (Lawinenverschüttetensuchgerät, goed voor galgje) is een apparaat die een radiosignaal afgeeft, die opgevangen kan worden. Hierdoor ben je altijd te vinden, als personen de juiste uitrusting hebben. Naast dat je altijd gevonden kan worden, heeft iedere LVS een functie waarmee je ook andere piepers kunt lokaliseren. Hierdoor kan je dus zoeken en gevonden worden wanneer je met vrienden in de off-piste aan het spelen bent. Er zijn veel merken die piepers verkopen en gelukkig is hier geen strijd zoals bij bepaalde telecomgiganten. Ook al is een pieper van een ander merk, ze kunnen elkaar net zo goed vinden. Natuurlijk zit er verschil in, vooral in analoog / digitaal, het aantal antennes en de hoeveelheid aan functies.

Analoog en Digitaal
In theorie heb je twee soorten lawinepiepers: Analoog en Digitaal. Tegenwoordig zijn de nieuw geproduceerde piepers vrijwel allemaal digitaal. Dit wil zeggen dat een pieper door middel van geluid en digitale (pijl) aanduiding aangeeft waar iemand begraven ligt. Analoge piepers werken alleen op geluid, waarbij een piepend signaal steeds heviger wordt naar mate je dichterbij komt. Hierbij kunnen we eigenlijk aanraden om voor een Digitale lawinepieper te gaan, gelukkig is die keuze tegenwoordig makkelijk gemaakt.
Éen, twee of drie antennes
Op dit moment hebben de meeste piepers 2 antennes (horizontaal en verticaal) en de nieuwste varianten soms 3 (een extra verticale). Ook hier geldt, hoe meer hoe beter. Antennes kunnen maar op één manier zenden en ontvangen. Piepers met 2 antennes kunnen dus schakelen tussen deze twee, dit gebeurt bij een verandering van +/- 90 graden. Over het algemeen wordt geleerd om de pieper zo horizontaal mogelijk te houden, theoretisch gezien kan een pieper vrij goed automatisch schakelen wanneer je van een horizontale houding naar een verticale houding gaat tijdens het zoeken. In de praktijk willen sommige piepers nog wel eens in error gaan wanneer dit gebeurd, dus probeer hem zo horizontaal mogelijk te houden, wanneer je zo bent begonnen. Sommige piepers hebben dus 3 antennes. Deze 3de antenne wordt actief wanneer je dicht bij het slachtoffer komt en zorgt voor een nauwkeurigere diepte aanduiding.
Hoeveelheid pieper functies
Waar bepaalde piepers gewoon doen wat ze moeten doen, het zoeken/ontvangen, hebben sommige (vaak duurdere) piepers extra functies. Een van de belangrijkste functies is het ontvangen van meerdere signalen (Markeerfunctie). Wanneer er meerdere personen verscholen liggen onder de lawine, ontvangen deze piepers al die signalen. Hier kan je dan door middel van markeren één voor één personen vinden. Dit is een erg bruikbare functie, wel één waar je mee moet leren omgaan. Het hebben van meer functies maakt ook het gebruik lastiger. De kans op fouten is groter, wanneer je meer opties hebt om mee te werken.
Het aller belangrijkste van een pieper
Het belangrijkste met een lawinepieper: ken hem door en door. Ieder merk ziet er anders uit maar gelukkig kunnen ze elkaar wel vinden. Vind voor jezelf een model waar je goed mee leert omgaan, zodat je daar niet nog eens over hoeft na te denken. Oefen hier elk seizoen opnieuw mee. Ben je niet zeker van je zaak? Volg een off-piste cursus bij een organisatie of gids (bv. Rens). Dan weet je zeker dat je om leert gaan met deze apparatuur, maar alleen dat is soms niet genoeg.
Freeriden is zo’n beetje het mooiste wat er is op een snowboard of ski’s en ook één van de gevaarlijkste omgevingen om je te bevinden. Bij de seizoensstart van 2019-20 in Sölden, zijn twee mannen omgekomen die binnen de wintersport wereld bekend en geliefd zijn. Één van de twee is Stephan, iemand die door ons gezien wordt als één van de beste Nederlandse snowboardgidsen. Het komt als een schok dat hij betrokken raakt bij zo’n ongeval, iemand met ongelofelijk veel kennis en respect voor de bergen. Jammer genoeg kan je zelfs dan nog op de verkeerde tijd, op de verkeerde plek zijn. Wees alsjeblieft voorzichtig wanneer je wilt freeriden en zoek mensen op met kennis die je kunnen ondersteunen. Roy († 9-11-2019) en Stephan († 9-11-2019), we zullen jullie nooit vergeten. We nemen de mooie herinneringen en jullie kennis mee de toekomst in.
Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!
0 Comments