Freeride Film Festival recap 2018

Op 2 november 2018 werd alweer de negende (!) editie van het Freeride Film Festival georganiseerd. Ook dit jaar verzorgde WePowder een avond vol vette freeski- en snowboardfilms in Pathe Tuschinski te Amsterdam. Wij waren erbij om jou een kleine inkijk te geven in dit legendarische evenement.

Na zeven jaar edities van dit filmfestival bijgewoond te hebben voelen wij ons langzamerhand veteranen. Voor ons staat dit geweldige event stipt op nummer één als je het hebt over freeride happening in Nederland. Dit jaar was het schema gevuld met 23 films die je onmogelijk allemaal kan zien op één avond. Daar ligt dan ook elk jaar weer de uitdaging: Voor het filmfestival heb je een strijdplan nodig. 

Maak een selectie aan films en bestudeer de Tuschinski plattegrond. Vervolgens bekijk je de looproutes. Lopen deze langs de bar en/of de grote zaal? Dan is de kans gigantisch groot dat je, minstens vijf tot tien, bekenden tegen het lijf loopt. En dit zijn natuurlijk niet bekenden die je even een kleine high-five kan geven om vervolgens verder te rennen naar je film. Nee. Dit zijn doorgewinterde sneeuwfanaten waar je samen urenlang mee kan fantaseren over de sneeuwplannen die zij, of jij, hebben voor aankomend seizoen. Kletsen doen we voor de start van de eerste film, tijdens de korte pauze tussen films wanneer je een drankje haalt of tijdens de afterparty om twaalf uur. 

Laten we eerlijk zijn. Ondanks ons feilloze plan hebben we zeker het eerste anderhalf uur aan films gemist. Vanaf toen was het “damage control” en op hoog tempo naar de films! 

Koufuku

De eerste film die wij gezien hebben was Koufuku. Koufuku is een een shortfilm van o.a. Hidde Hageman (inspirational rider in oktober) en zijn riderbuddies in Japan. De vertaling van deze film staat voor zich: “het gezegend en content voelen met zijn- of haar leven”. Een dikke tien minuten aan prachtige poeder- en droneshots werden in ons gezicht gegooid. Het is een kort maar krachtige film waarin de riders laten zien waarom iedereen Japan een keer bezocht moet hebben. Het enige waar wij van baalden is het feit dat deze film niet langer duurde. Wat een teaser, wij willen meer!

Heb je de film gemist? Check ‘m hieronder!

Frozen mind

Een film met Victor de la Rue, verteld door zijn broer Xavier de la Rue. Met de titel wordt verwezen naar een state of mind: Je hebt een idee die je niet los kunt laten en je doet er alles aan om dit idee uit te kunnen voeren. Mountaineering en extreme snowboarding voert de boventoon. Veel van de scenes beginnen met een shot waarvan iedereen, met uitzondering van Koen Bakkers en Paul de groot, gelooft dat deze niet te rijden zijn met ski’s of een snowboard.

Meerdere bizarre toppen in Charmonix, Frankrijk, werden beklommen en bereden. Stukken diepblauw gletsjerijs vlogen over het beeldscherm. En dan niet enkel als decorstuk. Victor en zijn vriend (berggids in opleiding) lieten zien dat gigantische stukken gletsjerijs prima gebruikt kunnen worden als een XXL box en dus onderdeel van een steilhang. Hou jij van het (op een afstandje) bekijken van snowboarden met een ijspickel, achterstevoren abseilen en het rijden van extreem steile lijnen? Dan is deze film wat je zoekt!

Poederbaas – Create your signature

Deze film van Nederlandse bodem stond natuurlijk hoog op ons lijstje. Veel bekenden hadden de film al in zijn pre-premiére vorm gezien maar dat mocht de pret zeker niet drukken! Dit was alweer de derde film in de Poederbaas reeks. Het blijft ons positief verbazen hoeveel effort de jongens en meiden van Poederbaas in de ontwikkeling van de Nederlandse en Belgische snowscene stoppen.

Create your signature gaf bekend en onbekend talent de mogelijkheid om hun skills te ontwikkelen in de off-piste. Onder leiding van de zwaargewichten Paul de groot, Koen Goris en Rembert Notten, kregen de talenten een week lang intensieve coaching. De film wordt getypeert door een verse dosis humor, poedersneeuw en natuurlijk progressie!

Wat een verademing was voor ons, is het feit dat er expliciet aandacht werd geschonken aan snow-safety. Dit bleek de afgelopen jaren af en toe toch wel een ondergeschoven kindje bij veel films. Poederbaas geeft met dit veiligheidsaspect van Create your signature het goede voorbeeld. Het veiligheidsteam werd aangestuurd door niemand minder dan berggids Jelle Staleman. Props vanuit ons voor het uitvoeren van jullie voorbeeldrol! 

Heb je Create your Signature nog niet gezien? Geen paniek. Binnenkort zal deze te bewonderen zijn op het youtube kanaal van Poederbaas.

Zabardast

Voor velen dé verassing van de avond. Zabardast volgt een groep van acht doorgewinterde riders, gidsen en mountaineers op hun avontuur in Pakistan. Het idee begon toen Thomas Delfino bladerde door een boek vol met foto’s van extreme bergtoppen. Het was in één van die boeken waarin hij een extreme haaienvin-achtige berg gespot had in het hart van het Karakoram gebergte.

De expeditie wordt beschreven aan de hand van dagboeken die ieder van de groepsleden dagelijks heeft ingevuld. De reis begint met een hachelijke reis in de auto langs de meest steile en sketchy bergweggetjes die wij ooit gezien hebben. Vervolgens begon de groep met ondersteuning van een groep pakistanen aan een meerdaagse wandeling richting het gletsjergebied. Bij de gletsjers aangekomen stond de groep, en hun (per persoon) 50 kilo wegende bepakking, er alleen voor.

In de eerste paar dagen op de gletsjer werd de crew geteisterd door zieke groepsleden en ijzige stormen. Toen de storm eenmaal ging liggen zag iedereen in de grote zaal het prachtige landschap waar ze verbleven. In de verte doemde de enorme haaienvin-achtige berg op. “Dit is toch niet te rijden?” Is wat velen in de zaal leken te denken. Daarnaast was de groep zover van de beschaving verwijderd dat er geen enkele ruimte was om fouten te maken. Er was in geen velden of wegen hulp te bekennen en ongevallen waren in dit geval meestal fataal.

De haaienvin

Het hoogtepunt van spanning was toch wel de beklimming en het rijden van de haaienvin. Na een beklimming gaf het brein van de expeditie, Thomas Delfino, aan dat hij het te gevaarlijk vond worden en draaide om. Een ongelofelijke prestatie als je het hebt over zelfbeheersing en aangeven van grenzen. Hoewel hij enorm baalde is dit op zich al een prestatie waar je u tegen zegt. 

De rest van de groep kwam met trillende ledematen aan op de top van de berg en daalden af. Missie geslaagd. Wat volgde was de lange weg terug om op tijd bij de Pakistaanse ondersteuning en de bewoonde wereld te komen. Dit is een film die je gezien moet hebben.

All in – Matchstick Productions

Na het gigantische succes van Days of my youth en Drop everything kwam Matchstick Productions alweer op de proppen met een banger van een film. Met een flinke dosis humor en een belachelijk hoog niveau van freeriden is dit een film die je niet gemist mag hebben.

All In volgt voornamelijk drie freeski chicks die vrijwel elke man eruit rijden. De snelheid waarmee de dames van de berg skiën en de grootte van de cliffs die gedropt werden lieten iedereen versteld staan. Hoewel de vrouwenpower aandacht vooraf werd gevestigd op ‘A land shaped by women’, sprong deze er qua female skills en empowerment écht uit. De film begon met vrouwen die elkaars skills beschreven met o.a. ‘she’s a real beast‘ en zat vol met flinke cliffs en ruig terrein waar de atleten moeiteloos vanaf bulldozerden. Het vrolijke karakter van de film in combinatie met de skillset van de riders maakte dit tot een onverwachts hoogtepuntje in de grote zaal

All in all (see what we did there?) was het weer een geweldige avond. Het blijft één van de weinige dagen waarop de grote Nederlandse freeride scene bij elkaar komt om prachtige shots te bewonderen en samen te verlangen naar de winter. We can’t wait!

Zoals altijd hebben we weer een gigantisch deel van de films moeten missen. Wat hebben wij gemist en moeten we echt nog zien? Geef het aan in de comments!