Freeride Bonus: Kleine tips & tricks

Na de korte freeride reeks is het bekend wat je in ieder geval mee moet hebben wanneer je de off-piste soldaat maakt. Natuurlijk ga je niet alleen met een rugtas gevuld met de drie-eenheid freeriden. Er komt meer bij kijken, soms simpelere dingen dan je denkt. Een aantal van die zaken noemen we hier. Dit zijn tips die vanuit de opleidingen , ervaren gidsen en uit persoonlijke ervaring komen. 

Kleren maken de wereldburger

Dat een outfit belangrijk kan zijn is al lang en breed duidelijk. Voor de verschijning natuurlijk, mogen we functionaliteit niet te vergeten. Wanneer je met diepe poeder sneeuw gaat freeriden, wil je niet dat je als een spons er bij loopt. Zorg er voor dat je outfit wel wat aankan, dit kan je aflezen aan de waterafstotendheid. Dit wordt voor kleding in ‘K’ (1000) aangegeven, waarbij 5K minder werkt dan 45K. Des te hoger dit getal, des te beter kan de stof water afvoeren zonder dit door te laten. Met alle poedersneeuw om je heen is dat wel een prettige bijkomstigheid. 

Het praktisch nut

Toen er geoefend werd voor de Alpinkurs, kwam het besef pas echt hoe praktisch dingen moeten zijn. Gebruik je een handschoen of wanten, een jas met rits of zo’n anorak? Werkt de combinatie van die twee wel? Voor mezelf heb ik mijn freeride outfit samengesteld, zodat ik het beste kan handelen in een noodsituatie. De rits is goed te pakken en ik gebruik handschoenen waar ik goed mee kan werken. Hierdoor kan ik snel mijn jas openen, mijn pieper pakken en hanteren. Ook het in elkaar zetten van de sonde en schep gaan met deze handschoenen goed. Dit wilt niet zeggen dat met freeriden, dit de enige manier is. Zorg er voor dat je voor jezelf nadenkt over je gear en dat het werkt voor jou.

ABC-rugtas

Voordat ik word verbeterd in de reacties dat het ABS is, lees met me mee. Het ABC-rugtag bedoel ik mee, hoe belangrijk is je tas? Hoe beter uit te leggen met een klein abc-stappenplan!

A is van Al omvattend

A is de eerste stap, hoe ziet de tas er uit en hoe is de grootte? Natuurlijk, die ene tas die bij je outfit past is ook hoe die er uit ziet. Kijk vooral naar de inhoudelijke indeling van de tas. Zijn er verschillende vakken, zijn die specifiek voor freeride gear of past het er uberhaupt wel in? Als je zelf een drie-eenheid hebt, is het passen in de tas altijd handig. Aan de buitenkant, kijk of er spandbandjes zijn die over de borst/buik gaan. Dit kan zorgen dat je tas beter blijft zitten tijdens het freeriden.

B is van Bouwen

B is voor inhaken op de indeling van de tas tenopzichte van je gear. Leer jezelf een standaard manier aan hoe je de sonde en schep in je tas doet. Oefenen het in elkaar zetten steeds weer, dat kan niet vaak genoeg. Wanneer je die routine inbouwd, hoef je niet daar over na te denken in geval van nood. Zo kan je het snelst je freeride gear klaar hebben staan.

C is van Calorieën

C is vrij voor de hand liggend, wat voor extra spullen neem ik mee? Voor een dag freeriden trek je vaak een groot deel van de dag uit. Zorg voor genoeg eten en drinken wat je meeneemt. Denk hier aan hoge calorierijke haverrepen / sportbars en isotonesportdrank. Dit zijn voor de voedingswaarden kleine spullen en heel bruikaar. Meest praktische tip die ik ooit gekregen heb, voor als je lang op pad bent. Neem een outdoor pitje en pan mee en kijk dan voor pakjes pasta of kaiserschmarrn waar alleen water bij gaat. Water is overal om je heen in de vorm van sneeuw. Naast voedsel valt onder C ook de EHBO materialen, extra-handschoenen, -goggle, zonnenbril, muts, etc. wat er verder voor jou belangrijk kan zijn. Hier kan je ook met je groepje afspreken dat verschillende mensen iets meenemen. 

Backprotectors betalen zich terug

Protectie tijdens het freeriden is een belangrijk punt. Doordat je te maken kan hebben met bomen / rotsen, is het goed om je voor te bereiden. Sommige tassen hebben een ingebouwde backprotector, deze doet alleen op zichzelf niet altijd genoeg. Denk maar aan het volgende voorbeeld. Als je naar beneden glijdt op je rug, kruipt dan je jas en tas omhoog? Dit kan tijdens een valpartij ook gebeuren, waardoor de backprotector het contact met je rug verliest en er ruimte is voor direct contact. Kijk voor een backprotector die direct aansluit op je rug, het aanbod is hierbij groot en het nut ook. Hetzelfde geldt voor crashpants, de bil variant van de protectie. Mocht je genoeg er voor over hebben, zijn er outfits die ook je schouder, ellebogen, knieen, borst, ga zo maar door, beschermen.

Jouw persoonlijke luchtballon, de lawine-rugtas

Komen we toch nog hier uit. De lawine rugtas is niet op zichzelf genoemd, onder de drie-eenheid. Dit komt niet doordat ze graag de term drie-eenheid wilde i.p.v. vier-eenheid. Het ligt hem meer in de extra functie van deze tas. Waar de drie-eenheid een minimale vereiste is om te freeriden, is een lawine rugtas dat niet. Ga je veel de off-piste in en heb je het er voor over, ga er dan zeker voor. Ons team freeride er niet zonder mee. De misceptie zit hem nog wel in het risicoverlagende gevoel wat zo’n tas kan geven. Omdat je zo’n tas hebt, maakt niet dat je zonder problemen in een lawine kan komen. De tas is een extraatje, die je zou kunnen redden, alleen heel kort de bocht kan het ook niets uitmaken. Het blijft geluk hoe je er onder vandaan komt. Hoe goed we ons voorbereiden, maakt dat we het risico willen verlagen. Het zal er alleen altijd blijven.

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!