Één uur trainen met Paul de Groot. Beulen!

In het kader van, seasonprepping, trainen en kijken hoe het er aan toe gaat bij iemand waar ik nog veel van te leren heb, leek het me een goed plan om een keer met Paul de Groot te gaan trainen. “Één uur trainen met Paul de Groot, dat moet toch wel lukken?”

Ikzelf zat in de voorlaatste week van mijn seizoensvoorbereiding waarbij het einddoel een powerlift wedstrijd was. In andere woorden; ten tijde van het trainen met Paul had ik nog 10 dagen om zonder blessures bij mijn eigen powerliftwedstrijd aan te komen.

Paul de Groot is één van Nederlands beste freeride skiërs. Al jaren is Paul een bekende in de freeride scene. 

In deze scene heeft hij eerst enkele jaren met de Freeride World Qualifier tour meegedaan en is hij in menig Nederlandse freeride film te vinden.

Tegenwoordig ligt zijn focus op zijn werk bij Cloud 9, werkt hij als teamrider voor zowel Salomon als Poederbaas en is hij voor laatstgenoemde bezig met het organiseren van het NK freeride.

Verwachtingsmanagement

Laten we zeggen dat mijn verwachtingsmanagement niet on point was die dag. Hoewel Paul aangegeven had dat hij een uur zou trainen had ik daar niet meteen een hoge mate van intensiteit aan gekoppelt. Zelf dacht ik nog.. wie weet kan ik wel mijn squat opener testen, dat moest namelijk nog gebeuren die week. 

Het plan was om een beetje te polsen hoe het met hem ging, wat hij dit seizoen van plan was, hoe hij zich bezig hield met trainen en of hij uberhaupt interesse had om een artikel te vullen op Shreddit.nl. 

Immers, Paul is zo langzamerhand een bekende Nederlander aan het worden. Ik kan me dus goed voorstellen als hij het druk heeft met heel veel andere dingen.

Rockstar Lifestyle

Zo gezegd , zo gedaan. Om 10 uur s’ochtends afgesproken bij Rockstar Lifestyle. Één blik op hun website en je ziet dat het menens is hun faciliteit. Ik neem expres het woord sportschool of crossfit box niet in de mond omdat dit hen tekort doet.  Hun missie is om mensen hun ware potentieel te laten ontdekken en te leven. 

Je kan niet zomaar bij Rockstar Lifestyle binnenlopen en verwachten dat je vrij kan gaan trainen. Allereerst zul je een motivatiebrief moeten schrijven en aantonen dat jij gemotiveerd genoeg bent om met hen te trainen. 

Daarna volgt een bootcamp van 6 weken waarin je niet alleen de basis leert qua trainingstechnieken, maar ook gekeken wordt of jij de juiste mentaliteit hebt om op het niveau van de Rockstar Lifestyle te trainen. 

Ben je deze 6 weekse bootcamp doorgekomen? Dan hoor je bij de club. 

Het klinkt haast als een ontgroening maar stiekem snap ik de exclusiviteit ook wel. Goedkope sportscholen of crossfit boxen, hoewel goedkoper, puilen uit van de ééndagsvliegen en asociale mensen. Rockstar Lifestyle ambieert het gevoel van een echte community. 

De training

Oké. Daar aangekomen stelt Paul me voor aan zijn personal trainer, Johan Versluys. Johan is head of performance bij Rockstar Lifestyle en traint tweewekelijks met Paul zodat laatsgenoemde zijn doelen voor het seizoen kan behalen. Paul en Johan vertelde mij dat we een uurtje zouden gaan trainen. 

Een uurtje dacht ik, dat voorspelt niet veel goeds. “En elke superset tot falen” vervolgde Johan. Slik, daar had ik niet helemaal op ge-anticipeerd. Geen probleem, ik ben een haantje, ik zit in de top van mijn periodisering qua powerliften en doe niet onder voor iemand anders. Wat zat ik bij het foute eind.

De eerste reeks supersets

Het begon met squats. Opwarmen met volledige squats op diepte waarna het einddoel partial (gedeeltelijke, zie; halve range of motion) squats waren met 125 kilogram totdat je niet meer kon. Vrijwel aansluitend stuurde Johan ons door naar chin-ups met turnringen. 

En dan heb ik het niet over halfbakken chin-ups, zo hoog mogelijk – en het liefst met de oksels tot de ringen. Sorry Johan, ik en mijn mobiliteit hebben ons best gedaan. Na de chin-ups was er een korte periode van stretchen waarna Johan alweer klaarstond om ons aan te sporen voor een nieuwe ronde.

Ik, een sportdocent, powerlifter en een skiër die toch wel te boek staat als een harde en snelle skiër.. heb dit welgeteld twee rondes volgehouden. 

Het haantje in mij wilde doorgaan maar mijn verstand (en maag) gaven aan dat het geen goed idee zou zijn als ik een week later nog heel bij mijn wedstrijd aan wilde komen. 

Ik gooide, “15 minutes in”, de handdoek in de ring. Paul plakte er vervolgens nog twee rondes achteraan.

Ondertussen besefte ik me heel goed dat ik met mijn gehap naar adem en hartslag 200 niet meer in staat was om leuke gesprekken te voeren over hoe het met Paul ging en wat hij van plan was voor het komende seizoen. 

Daar kwam natuurlijk ook bij dat deze beul, na twee keer zoveel gedaan te hebben als ik, ook als een heigend hoopje ellende op een bankje lag. Dat vond Johan natuurlijk niet een heel strak plan en hij stuurde Paul (en mij) na een korte pauze door naar de tweede reeks supersets. 

De tweede reeks supersets

De tweede reeks supersets bestond uit glute ham raises (Paul: “ofwel de pijnbank“), incline dumbbell rows en afsluitend push-ups tot falen. Vol enthousiasme deed ik hier weer mee. 

Enkel werd me meteen pijnlijk duidelijk dat ik geen enkele rep voor elkaar kreeg bij de glute ham raise. Paul deed er gerust minimaal vijf. De rows en push-ups heb ik vervolgens nog net aan af kunnen ronden zonder over mijn nek te gaan.

Concluderend

Leuk plan, met Paul sporten. En het was ook leuk. Maar man o man wat heb ik deze uitdaging onderschat. Zelf had ik nog gehoopt om wat dingen omtrent artikelideeën te bespreken na de training. 

Duizelig, uitgedroogd en naar de klote sjok ik richting Paul. “Hey Paul, ik bel je wel om even te praten over artikelen en dergelijke”.  Paul steekt z’n duim omhoog en geeft aan me snel te spreken. Ik wens hem nog plezier in Sölden vertrek snel richting de buitenlucht en een prullenbank..

Maar wauw wat was dit een vette ervaring. Zelf heeft het mijn ogen geopend. er is toch echt wel een groot verschil in skispecifieke training in vergelijking tot een sport zoals powerliften. Je moet het maar kunnen en willen. 

Paul traint zoals hij skiet. Ongelofelijk hard dus!