DRIFT Boards: Van Freeride naar Backcountry zonder splitboard

Voor vele snowboarders en skiërs is het op voorhand een gekke gedachte: “Laat ik geen lift gebruiken en een rot eind lopen voor een afdaling”. Zelf dacht ik ook zo, tot die eerste keer splitboarden. Het gevoel dat je krijgt na iets meer gedaan te hebben dan met je bil de lift in stappen, dat moet je ervaren hebben. Kom je in extase van de berg en wil je direct een eigen splitboard wilt kopen, dan kan de reality check binnen hiken. Ga je een splitboard aanschaffen, dan ben je snel een 1000+ euro investering verder. Gaat daar je droom van de backcountry in een splitseconde op? Niet als het aan Drift Products ligt. Bij Drift willen ze de backcountry combineren met het zwevende geluk van quiverboards. Hierdoor zochten ze naar een manier die beter is dan een sneeuwschoen en vergelijkbaar is met een splitboard. Zo zijn de Drift Boards geboren en dankzij snowcountry heb ik de mogelijkheid om deze boards te kunnen testen!

De DRIFT boards, een eerste blik

De carbon uitstraling zie je er direct vanaf. Draai je ze om, dan zie je de oranje stijgvellen die er aan vast zitten. Mochten die kapot gaan door omstandigheden, dan zijn ze te vervangen. Door de binding met twee spanband-straps en een opklapbare heelcup, zou de voet vast genoeg moeten zitten om tochten te maken. Net als bij een splitboard, zitten de bindingen tijdens het hiken aan de voorkant bevestigd en komt de achterkant omhoog. Hierdoor kan je een makkelijke glijdende loop beweging maken. 

Drift binding

Daarnaast kan je de hiel met twee clips naar wens verhogen, zoals ook mogelijk is bij een splitboard. Hierdoor komt er minder druk op de binding en maakt jouw leven een stuk makkelijker. Door de lengte van 89cm en een breedte van 17.1cm, zou het oppervlakte genoeg moeten zijn om de “Sasquatch Riders” op de sneeuw te houden. Laat ik mezelf ook maar hier onder schalen, dus een juist persoon om deze Drift boards eens te testen. 

Fast and Furious 18: Robio Drift

Het eerste dat me opvalt, is hoe licht deze Drift boards zijn, nog geen 2kg. Hierdoor vlieg ik door de poedersneeuw en zet ik sporen alsof ik een gems ben. Dat alles zonder als een rood aangelopen stoomtrein aan te komen. Het oppervlakte van deze Drift Boards houd me zonder moeite op de sneeuw. Op plekken waar ik zonder Drift boards tot halverwege mijn scheenbeen weg zou zakken, gaan deze boards tot net onder mijn enkel de sneeuw in. 


Met de twee straps en de heelcup die omhoog komt, zit je solide in de binding. Hierdoor heb ik geen moment instabiliteit ervaren met deze eenvoudig uitziende bindingen. Doordat de voorkanten van de Drift boards omhoog gelift zijn, gaan ze makkelijk door de poedersneeuw. Ook kickturns zijn verleden tijd, deze Drift boards lift je easy peasy op en zijn klein genoeg om te draaien. 

Drift: schwungende parkour

Na wat ere rondes over de vlaktes te hebben gemaakt, ging ik op pad naar het steile werk. Opbouwend in steilheid, probeerde ik te ervaren hoe goed een traverse te maken is. De komische glij-partijen begon ik in te zetten bij een steilhang van boven de 35 graden. Doordat er geen staalkanten op deze Drift boards zitten, was grip vinden vanaf dat punt lastig. Als het dan niet schuin kon, ging ik maar recht naar boven. Wederom bij de 35 graden kwam ik de man met het glijmiddel tegen en ging ik switch naar waar ik vandaan kwam. Wanneer er dit soort omstandigheden of ijzige/hardere condities zijn, kunnen de stijgvellen alleen soms niet genoeg zijn. Gelukkig zijn hiervoor ook crampons te bestellen die hier bij ondersteunen.

Bepakt en bezakt naar beneden

Na al dat hiken was het wel eens tijd om eens een afdaling te maken. Benieuwd was ik hoe het voelt om twee van die Drift boards aan je tas te hebben hangen. Eenmaal afdalend, merkte ik niet veel van deze extra 2kg en limiteerde mijn bewegingen ook niet. Zelfs met stevige wind, zeilde ik zonder problemen van de berg af.

Split- of Drift board?

Deze Drift boards had ik graag gehad bij het doen van de Alpinkurs. Al hikend, zwetend en verre van gracieus dartelend op de sneeuw als Legolas in Lord of the Rings, heb ik afgezien tijdens die tochten. Na deze Drift boards te hebben gebruikt, rende ik mijn vroegere ik in gedachten lachend voorbij. Wanneer je op een makkelijke manier, kleine- tot middelgrote stukken wilt hiken, kunnen deze Drift boards voor jou een uitkomst zijn. Daarnaast is natuurlijk het kantje billigheid ook nog daar. Zoals benoemd is een splitboard setup erg prijzig en deze Drift boards met stijgvellen zijn via de officiële site totaal 467,94 euro, dit is met verzending. Het is nog afwachten hoe dit bedrag zal zijn, mochten ze te kopen zijn via snowcountry. Het is natuurlijk persoonlijk waar je voor kiest en hetzelfde geldt voor een splitboard of deze Drift boards. Door dit product ben ik aangenaam verrast en vind het mooi om te zien wat voor ontwikkelingen er zijn. Zeker voor de freerider die wilt ervaren hoe een splitboard-tocht kan zijn, zullen deze Drift boards een leuke ervaring zijn en beter qua monetair instapniveau. Al met al een erg leuk product die de kloof tussen freeriden en backcountry kleiner kan maken. Zorg hierbij dat je altijd weet wat je doet en als dit niet zo is dat je in bijzijn bent van een gids.