Dranken om te hydrateren, welke soorten zijn er?

Je kent het wel, een lange dag op de berg waarbij je veel energie verbruikt. Dat we goed moeten hydrateren weet iedereen, alleen gaat het soms lastiger dan gehoopt. Wat goed en minder goed is denken we dan niet zo snel aan. Je komt aan bij de lunchplek en wilt alleen maar wat drinken. Een cola, schiwasser, fanta, etc. het gaat er allemaal wel in! We kunnen nog wel eens denken dat wanneer iets vloeibaar is, het ook goed is tegen dorst of vocht verlies. Jammer genoeg is dit niet altijd zo. Er is een verdeling in dranken die passen bij het moment. Het ene ogenblik krijg je er energie van en op een ander tijdstip een ongewilde versnelde darmwerking .

De onderverdeling van dranken kan je zien in verschillende energieniveaus: Hypo-, Iso- en Hypertonisch.

Hypotonisch

Een drankmiddel is hypotonisch wanneer deze vrijwel geen mineralen, suikers en zouten bevat (tot 6gr koolhydraten per 100ml). Water is hier het bekendste voorbeeld van. Dat we veel water moeten drinken is belangrijk, aangezien ons lichaam voor ongeveer 70% uit water bestaat. Wanneer je veelzijdig eet en de mineralen, suikers en zouten op die manier binnenkomen, is water een top drankmiddel om te gebruiken. Doordat er zo weinig extra stoffen in zitten, neemt het lichaam dit snel op. Een handige dorstlesser die je lichaam snel kan gebruiken, maar met weinig lichaamseigen stoffen.

Isotonische middenmotor

Isotonische sportdranken bevatten ongeveer dezelfde water-, zouten-,  mineralen- en suikersamenstelling zoals deze in het lichaam zijn. Wanneer je langdurig beweegt is het drinken van water alleen soms niet genoeg. Doordat je lichaam opwarmt, moet deze afkoelen en dat gebeurd vaak door te zweten.  Wanneer je zweet, verlies je zouten en daardoor houd je steeds minder goed vocht vast. De suikers in je lichaam zorgen voor energie die je lichaam kan omzetten in beweging. Dus wanneer deze stoffen afnemen in je lichaam, zal deze steeds iets minder goed werken. Isotonische sportdranken kunnen dus van pas komen wanneer je een lange dag op de berg staat en niet altijd ruimte hebt om zo nu en dan wat te eten. Met dit soort dranken kan je dan de water, mineraal en suikerhuishouding in je lichaam op peil houden en ook prima de dorst lessen omdat het goed opgenomen wordt (gemiddeld 6-8gr koolhydraten per 100ml).

Hypertonische beuker

Dit zijn dranken met veel extra stoffen, die je lichaam kan gebruiken. Dit kunnen sportdranken zijn, maar ook dranken als cola, fanta etc. vallen hier onder. De waarden hiervan liggen boven de 8gr koolhydraten per 100ml. Deze dranken kunnen veel energie geven door de suikers die er in zitten of reserves aanvullen die het lichaam kwijt geraakt is. Doordat er zoveel extra stoffen inzitten, duurt het langer voor deze worden opgenomen en zijn voor zwaardere/langere inspanningen niet de beste optie om te kiezen.

Al het drinken is drank, toch?

Mocht je goed gegeten hebben en zo’n 1-2uur bezig zijn kan je het goed redden met hypotonische dranken. Als je er voor zorgt dat je met voeding de resterende stoffen binnenkrijgt moet je ook een dag goed door kunnen komen. Wanneer je langer bezig bent dan die twee uur en niet makkelijk voeding mee kan nemen, kunnen isotonische dranken een goede optie zijn. Let hier op de samenstelling van grammen koolhydraten ten opzichte van 100ml. Wanneer je tegen de grens van het hypertoon aan zit, of als je lichaam er gewoon niet zo lekker op gaat, kunnen dit soort dranken zorgen voor nare gevolgen. Krampen, misselijkheid en een vloeibaardere bruine brei die er als Grundlawinen uit kan komen, kan je afvinken. Dat heeft te maken met die extra stoffen die in de dranken zitten, waardoor het lichaam het moeilijker heeft deze op te nemen. Zorg voor veel beweging, waardoor de bloedtoevoer naar je spieren nodig is, je maag iets minder voorzien wordt van bloed en een opstandig buikje kan het gevolg zijn.

Ervaring doet leren

De ervaring leert waar je tegen kan. Check altijd de waarden van een drankje, een titel of naam alleen is niet genoeg. Sommige merken zeggen isotonisch te zijn, terwijl hier geen sprake van is. Dan gaat je buikje wel gek doen tijdens zware inspanning. Ga je een lange dag de berg op, dan is een isotone sportdrank altijd goed. Deze houden je lichaam op peil tijdens en na (zie: Recovery) je sportieve bezigheid.

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!