Tips vanuit de kerstvakantie

De voorjaarsvakantie staat op het punt te beginnen en de sneeuwsport studenten van CIOS Haarlem/Hoofddorp zullen massaal  naar Oostenrijk vertrekken om daar les te geven. Nog niet op de hoogte om welke studenten het gaat? Lees hier eerst meer.
Eerder dit jaar zijn de eerste studenten al op stage geweest tijdens de kerstvakantie. Kaj (17, 2e jaars student), Marnix (19, 3e jaars student) en Anouk (19, 3e jaars student) nemen ons mee in hun ervaring en geven tips and trics mee voor alle studenten die de komende weken mogen starten.

Alle drie de studenten liepen tijdens de kerstvakantie één of twee weken stage bij Board.AT in Saalbach. Voor hen was dit de eerste keer lesgeven in Oostenrijk. Board.AT is een welbekende Snowboardschool in Saalbach waar een groot aandeel van de snowboardlessen in het gebied door verzorgd worden. Hoe is dit de studenten bevallen? Waar liepen ze tegenaan? En welke tips geven ze hun klasgenoten mee?

Hoe verliep het contact maken en de sollicitatie?

Allemaal hebben ze via de sneeuwsport afdeling van het CIOS hun stage geregeld. Gezien de contacten in de loop der jaren flink zijn opgebouwd, worden de studenten hierin ondersteund en kunnen ze aansluiten bij skischolen waar al meerdere jaren mee wordt samengewerkt. Zo zijn er een hoop oudere jaars én oud-CIOS studenten die al bij Board.AT hebben lesgegeven.
Zowel Kaj, Marnix als Anouk hebben een mail gestuurd als sollicitatie. Deze mail moet uiteraard geschreven zijn in het Duits. Tijdens de lessen op het CIOS worden ze hierin geholpen. De mail stellen ze zelf samen en kunnen ze dan voor verzending nog even laten checken. Anouk verteld dat bij de mail ook een ‘Lebenslauf’ (Duitse CV) gestuurd moest worden. Een hoop voorbereiding om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Wat waren de hoofdtaken tijdens de stage?

Gelukkig was het antwoord op deze vraag: lesgeven. Meestal kan je ervan uit gaan dat dit aan kinderen wordt gegeven, maar ook hebben ze aan volwassenen en tieners lesgegeven. Dezelfde methodiek, maar via een andere manier van begeleiden. Andere oefenvormen, wijze van spreken en  hulpverlening. Gelukkig bood de ervaring van de lessen tijdens het Keuzedeel genoeg houvast om hiermee aan de slag te kunnen. Ook de lerarentrainingen die geboden werden vanuit de skischool zijn voor het team prettig en leerzaam. Zo houden ze allemaal dezelfde methodieken aan en leren ze van elkaars ervaringen.

Wat vonden jullie het lastigste en het leukste?

Kaj: lessen geven aan kinderen die geen Nederlands spreken. Het komt wel eens voor dat je een les moet geven en tijdens je les drie keer van taal moet wisselen. Nederlands, Engels en Duits tegelijkertijd.

Anouk: De lesopbouw van board.at is afwijkend van de Snowsports Academy lesopbouw. Omdat ik de week voor mijn stage Anwärter had en die lesopbouw erin was gestampt, merkte ik dat ik mij moest aanpassen aan de wensen van board.at. Dit vond ik in het begin nog wat lastig, maar dat werd vanzelf ook een automatisme!

Anouk: Het lesgeven vond ik super leuk! Vooral de privé lessen. Naast het lesgeven vond ik de sfeer van het team ook heel gezellig.

Kaj: De privé lessen.

Marnix: Het opdoen van ervaring. Samen op pad gaan met andere leraren.

Hebben jullie nog tips voor leraren die voor het eerst gaan stage lopen of werken in Oostenrijk?

”Zorg ervoor dat je Duits goed is!”

”Zorg dat je ‘s ochtends fit bent voor de lessen.”

”Durf veel vragen te stellen! Zo krijg je geen miscommunicaties met je baas.”

Willen jullie nog wat kwijt?

Buitenlandse stage is TOP!”

Ik kan niet wachten om in de Voorjaarsvakantie weer twee weken les te mogen geven

We blijven de studenten dit jaar volgen en gedurende de komende weken zullen vrijwel alle keuzedeel studenten de eerste lessen in Oostenrijk gaan geven. Hierover vertellen we na die tijd uiteraard meer!

Anouk wat directer volgen dan alleen maar via ons? Insta is up-to-date!