Billigheid kent geen tijd

Wanneer het weer tijd is voor wat nieuws in mijn snowboardkast, voel ik twee (soms meerdere) emoties. Blijdschap dat ik iets mag kopen maar angst voor het prijskaartje wat er aanhangt. Doordat ik een typische Hollander ben die graag op zijn geld zit en het kortingzoekendvermogen van mijn moeder heb mogen erven, ben ik inmiddels een fervent online kortingsjager.

Hoe ik op jacht ga zal ik proberen duidelijk te maken in de volgende punten, waardoor ik hoop dat meer mensen wat billiger kunnen genieten van de winter. Dit zonder dat het zweet je uitbreekt of je dat ene drankje in de Après-ski wel kan betalen.

‘Google is your friend’

Een term die voor praktisch alles toe te passen is in het leven, want tegenwoordig is veel -als niet alles- online te vinden. Zo ook veel winkels die dezelfde materialen voor verschillende prijzen aanbieden. Alleen al wanneer je intoetst wat je nodig hebt in de zoekbalk van Google, zie je de vele aanbieders die jou kunnen helpen. Neem de eerste beste niet voor lief, maar scroll eens een klein beetje verder naar beneden.

Outlets

Zo rond oktober / november begint de tijd van winter specifieke outlets aan te breken. Waar je bij de een zo naar binnen kan lopen, moet je je misschien voor een andere online aanmelden voor een toegangsbewijs. Dit kost alleen je privacy, maar daar doen we tegenwoordig toch niet meer aan. Een aanrader om in de gaten te houden is de sample sale club, die voor elk seizoen wel iets moois te bieden heeft.

 

No-stress

Nederland is duur, we klagen er altijd over. Dus soms doet het je goed om naar onze oosterburen te kijken voor wat koopjes. Nadelen kunnen zijn dat je niks begrijpt van de online webshop en dat de verzendkosten hoog zijn. Dit laatste wil nog wel eens meevallen wanneer je al in Oostenrijk bent en iets besteld. De ervaring heeft mij wel geleerd dat lage verzendkosten de levertijd kan verlengen en zo nu en dan pak hem beet een maand kan zijn (billigheid met wat tijd). Mocht je een site vinden die je begrijpt, vertrouwd en een prima verzendkostenplaatje heeft, dan hoef je in de EU gelukkig niet bang te zijn voor enge invoerkosten.

Let er dus alleen op dat materialen van buiten de EU duurder kunnen uitpakken door de invoerrechten.

Super No-stress

Heb je de tijd van de wereld en hoef je niet persé nog dit seizoen op je nieuwe gear te staan, dan kan je altijd wachten tot het na-seizoen. Kortingen van 30% zijn ongeveer de standaard, waardoor je top kwaliteit spul voor een stuk minder kan krijgen. De kortingen verschillen ook weer per aanbieder, daar kan je dan Google weer raadplegen om de beste online deal binnen te slepen.

Bonus tip: Online betrouwbaarheid!

Het grote probleem met het alom geweldige internet, is dat de betrouwbaarheid van sites nogal kan verschillen. Op het moment is zelfs het prachtige groene slotje niet meer perfect te vertrouwen (NOS, 2018).
Waar moet je op letten als je een site bezoekt? Is de prijs van een product zo laag dat het te goed is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Natuurlijk heb je leegverkoop momenten waardoor er grote kortingen kunnen zijn, dus deze inschatting is erg belangrijk. Inschatten van iets is natuurlijk erg moeilijk dus hier wat praktische zaken waar je op kan letten:
Heeft de site een aparte URL, bijvoorbeeld rare lettercombinaties of kleine variaties op bestaande websites? Gebruikt de winkel een apart email adres? Mijn alarmbellen gaan vaak rinkelen als een email totaal niet aansluit op een winkel.

Iets wat ik standaard doe is, wederom Google raadplegen. Type de naam van de winkel in met alleen ‘betrouwbaar’ erachter en je krijgt meerdere reviewwebsites te zien waar mensen persoonlijke ervaringen delen. Ook hier moet je soms tussen de regels door lezen. Als een winkel vooral negatieve reviews heeft willen ze soms zelf nog anoniem wat positiefs plaatsen. Maar over het algemeen kan je hier een goed beeld vormen over hoe een winkel te werk gaat.

 

Dit zijn in ieder geval de punten die ik zelf aanhoud bij het zoeken naar nieuwe spullen. Heb je zelf de geweldige tip die hier nog niet tussen staat of heb je verdere vragen? laat het ons weten!