Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en erg geliefd onder toeristen. De karakteristieke grachten, de vele musea, de hippe shop- en eetmogelijkheden en de uitgebreide uitgaangelegenheid maakt het tot een unieke wereldstad. Hoewel de verkeersregels dit vaak tegenspreken, hebben fietsers overal voorrang. Maar hoe zit het met de boardsportvriendelijkheid van de stad? Wij zochten het uit.

Waar kun je jouw sport uitoefenen?

Skateboarden kan overal in Amsterdam, hoewel de binnenstad niet al te vriendelijk is om een skateboard of longboard als vervoersmiddel te gebruiken, lees: boze fietsers, tramrails, toeristen, drukte. Kortom, voor de vergevorderde skate-/-longboarder kun je natuurlijk de binnenstad induiken, maar voor ieder niveau daaronder raden wij het af maar je bent natuurlijk vrij die keuze zelf te maken (mogen wij wel de foto’s zien bij je eerste aanvaring met de tramrails?).

Naast de fietspaden zijn er meer dan 10 skateparken in deze stad, verdeeld over de verschillende stadsdelen. Voornamelijk in Amsterdam Noord zijn er veel te vinden. Echt enthousiast werden wij van skatepark gonoord. Hier worden o.a. lessen verzorgd, maar ook zijn er toffe feestjes met live muziek. Daarnaast is dit skatepark overdekt, waardoor een beetje regen je niet tegenhoudt! Tot slot dragen zij het volgende uit: “Het draait niet alleen om skateboarden maar ook om de fysieke en mentale conditie van de deelnemers. Onze professionele skateboard coaches staan klaar om jou op je eigen tempo te leren skateboarden.” En dit is precies wat wij met Shreddit willen uitdragen.

Daarnaast heb je een skatebowl in de Marnixstraat, een groot skatepark in Amsterdam zuid bij het Olympiaplein en een goed bezocht skatepark aan het Middenmeerpad in de Watergraafsmeer. In dit park kun je overigens ook goed longboarden. Het park bij het Olympiaplein is een ware hotspot voor de skatecommunity van Amsterdam. Het park ligt heerlijk centraal en voor ieder niveau skateboarder zijn er goede oefenmogelijkheden. Daarnaast is er sprake van een echte skatevibe waarbij iedereen van elkaar leert en samen beter wordt.

Snowsport in Amsterdam

Snowboarden en skiën in Amsterdam. Misschien lijkt dit onmogelijk, maar ook hier zijn opties voor. Hoewel wij liever op andere boards staan ter training voor de winter kun je er namelijk ook voor kiezen om jouw techniek te verbeteren op een borstelbaan. In de buurt van de Kinkerstraat vind je namelijk ski-inn. Deze innovatieve manier zorgt ervoor dat je op heel weinig ruimte toch kunt skiën of snowboarden. Zelfs met jouw piste freestyle kun je hier aan de slag. Indien je toch de ‘echte’ sneeuw wil voelen dan moet je iets buiten de stad kijken. Op een half uurtje afstand met het OV of de auto ligt namelijk Snowplanet Spaarnwoude. In deze indoor hall, ook wel koelkast genoemd, staat meestal een park waar je jouw skills kunt verbeteren. Veel seizoensgangers werken hier in de zomer én daarnaast is ook sprake van een echt community gevoel. Zeker een aanrader, maar wel wat prijzig.

Kun je ook nog ergens surfen?

That’s the question.. Helaas hebben wij in deze stad nog geen surf in de grachten, zoals wel in Rotterdam komt en al in München bestaat. Gemeente Amsterdam, waar wacht je op? Jullie kunnen toch niet achterblijven? Gelukkig ligt Nederland aan het water en is het maar een klein stukje met het OV of de auto naar goede surfspots zoals Zandvoort en Wijk aan Zee bij de pier (alleen met de auto of een stukje longboarden).

Zandvoort

Voor kitesurfing en wakeboarden zijn dan wel weer opties.

In Ijburg is namelijk een ware kitesurfspot, hoewel dit voor beginners niet erg gangbaar is. Voor de gevorderde kiteboarder is dit interessant bij windrichtingen oost en noordoost. Ga hier niet zomaar naartoe, maar lees je eerst goed in over de gevaren van de spot en beslis daarna of jouw niveau voldoende is om hier te varen. Aan de andere kant van Ijburg vind je een wakeboardschool, waar je tevens kunt waterskiën. Eindelijk wat waterfun voor skiërs! Daarnaast kun je bij wakeboardschool Amsterdam ook flyboarden en dat allemaal op het Ij. Hoe tof is dat.

Stores van Amsterdam:

In Amsterdam zijn veel verschillende winkels waar je verschillende spullen kunt vinden die op een manier met sneeuwsport of boardsports te maken hebben. Kleding, hardware, protectie & lifestyle gear. Wat ons opvalt is dat de winkels voornamelijk gericht zijn op boardsports en dat er voor skiërs weinig te vinden is. Skiërs zullen naar winkels zoals Carl Denig of de Bever moeten gaan, terwijl snowboarders, skateboarders en surfers veel meer keuze hebben.

In de Oude Doelenstraat en de Damstraat vind je verschillende core shops voor de snowsporter en skateboarder. O.a. de Vans store, de Volcom store, the Oldman en the Oldman Junior kom je tegen in dit deel van Amsterdam.

Volcom

In de Volcom store werden wij erg enthousiast ontvangen door de medewerkster en de eigenaar. De store ademde boardsports, wat o.a. zichtbaar is door de mooie decoratieve wand bovenaan dit artikel. Op dit moment verkopen zij voornamelijk kleding en lifestyle accesoires, maar vanaf oktober komt ook de snowwear van Volcom in de winkel te hangen. Wij zijn altijd fan geweest van dit merk door de kwalitatief hoge producten en natuurlijk de looks (ook best belangrijk).

Verderop vinden we een Burton premium shop: the Old man. Deze store bestaat al lang en heeft inmiddels drie locaties: the Oldman, the Oldman junior en the Oldman South. Naast Burton verkopen zij ook kleding van o.a. Roxy. In the Oldman bij de Dam vind je snowboards, bindingen, schoenen, longboards, goggles en protectie te vinden is. Er hangen ook een aantal wetsuits en je kunt hier je gear laten repareren, mocht je niet kunnen wachten tot je langs de snowboarddokter in Kaprun kunt. The Oldman south is sinds januari 2017 geopend. Hier vind je dezelfde spullen als de shop in het centrum, maar deze winkel is wat beter bereikbaar met de auto én je hebt minder last van toeristen. Daarnaast heeft dit filiaal ook een café waar je kunt smullen van hun burgers of gewoon een lekkere kop koffie kunt drinken. O ja, zoek je nog een go-pro of accesoires? Dan is dit ook de place to be.

Behind the pines

Amsterdam is een boardsportminded shop rijker. Behind the pines vind je aan de ceintuurbaan. In deze sfeervolle shop wordt, naast kleding, ook hardware verkocht! Capita, Lib tech, Gnu, K2, Rome, Union & Nitro vind je hier. Daarnaast is in deze winkel ook voldoende te vinden voor de surfers van Amsterdam. Boards, vinnen, leashes, wetsuits en onderhoudsmateriaal kom je hier tegen. Kortom, wij zijn erg enthousiast en deze shop is uiteraard een bezoekje waard voor iedere boardsporter uit Amsterdam.

Last but not least kwamen we ook nog de Skatestore.com tegen op Amsterdam Nieuwendijk. Hoewel wij ons liever niet meer in dit deel van Amsterdam bevinden door de te grote hoeveelheid toeristen, is deze shop wel een bezoekje waard voor de skaters onder ons. Je vindt hier hardware en lifestyle kleding + heel veel toffe schoenen. Ook de inrichting van de shop zorgt voor een mooie pluspuntje.

Hangouts voor board- en snowsporters in Amsterdam

Boardminded en snowminded mensen zoeken elkaar graag op. Je hebt dezelfde passie en daardoor altijd iets om over te praten. In Amsterdam Noord vind je het skatecafe, waar skateles wordt gegeven. Maar je kunt hier ook genieten van een heerlijke driegangenmenu in het restaurant of gewoon van een drankje. Daarnaast worden er toffe party’s georganiseerd waar allerlei soorten mensen op af komen. Zeker een keer een ticket waard! Ook kun je dus bij the Oldman South genieten van een burger of een drankje. Studeer je nog? Dan kun je je altijd aanmelden voor studentenvereniging D.E.R.M. waar studenten met liefde voor funsports zich verzamelen.

We weten dat we, bij lange na, niet alle boardsportfriendly plekken van Amsterdam hebben benoemd, dus: heb jij nog tips voor winkels, hangouts of plekken waar je deze sporten goed kunt uitoefenen? Deel dat hier zodat iedereen ervan mee kan genieten!