Alcoholvrij, de enige echte Après-ski sportdrank?

Op het moment is het een steeds hipper wordend fenomeen, alcoholvrij bier. Voor als je moet rijden of even geen zin hebt in alcohol na de feestdagen, is dit de vervanger. Deze bieren zouden de perfecte isotone sportdrank moeten zijn, aangezien ze in mineraalrijk water gebrouwen worden. Dus zou je dan tijdens je sportieve dag in plaats van een sportdrank, gewoon een alcoholvrij bier aan kunnen slaan?

Vrij of arm

Er is een verschil tussen tussen bieren die alcoholvrij en -arm zijn, zoals de namen aangeven bevatten bieren die alcoholvrij, vrijwel geen alcohol. Alcoholarme bieren hebben weinig alcohol er in zitten. In Nederland is een bier alcoholvrij wanneer deze minimaal 0% en maximaal 0.1% alcohol bevat. In het buitenland wil dit nog wel eens oplopen tot 1.2% en worden dan alsnog gezien als alcoholvrij. Geïmporteerde bieren mogen in Nederland tot 0.5% bevatten om als alcoholvrij bestempeld te worden. Hierdoor kan je alcoholvrij knaller in de après ski dus wel alcohol bevatten (Jellinek, 2018). Wel iets om op te letten wanneer je hier van af wilt zien.


Gall&Gall 2018

Alcoholarm bier in Nederland is een tot 1.2% alcoholhoudend biertje, denk hierbij aan de radlers die tijdens een nazomer zonnetje worden genuttigd. Daar vallen voor ons ook de buitenlandse alcoholvrije bieren onder tussen de 0.5% – 1.2% (Jellinek, 2018).

Mocht je zeker willen weten dat je bier absoluut geen alcohol bevat, dan kan je kijken naar de 0.0% die op het etiket staat. Wanneer je dat er op ziet staan, dan zit het er ook niet in (Jellinek, 2018).

Het checken van het etiket kan dus de uitkomst bieden wanneer je zeker wilt of moet zijn dat er geen alcohol in het bier zit. Toch fijn om te weten waar je aan toe bent.

Een paar procenten meer of minder

Dat alcohol slecht is voor, tijdens of na het sporten wordt al geroepen. Uitleg blijft alleen dan uit. Alcohol zorgt voor vermindering van je concentratievermogen, tragere reacties en het nemen van meer risico. Dit zijn de reactieve “problemen” die ontstaan en wat niet bevorderlijk is als je beweegt (Trimbos-instituut 2018). Daarnaast gebeurd er van alles in je lichaam, wat zorgt dat alcohol je tegenwerkt tijdens lichamelijke activiteiten. Alcohol werkt het herstellend proces van het lichaam tegen, doordat melkzuur wat vrijkomt in de spieren minder goed verwerkt wordt. De reden hiervoor is de lever, die melkzuur normaal afbreekt maar alcohol op de eerste plaats zet (UMCG, 2018). Hierdoor gaat melkzuur zich steeds meer ophopen in de spieren wat krampen en spierpijn tot gevolg kan hebben. Terwijl herstel een belangrijk punt is om fit te blijven op de wintersport. Als klap op de vuurpijl zorgt alcohol ook voor het afvoeren van vocht en verbruikt het suikers bij de verwerking, beide voedingsstoffen die we wel kunnen gebruiken na het sporten (Trimbos-instituut 2018)!

Isotoon wonder of veredeld alcoholvrij drankje?

Nu is rest de vraag, in hoeverre een alcoholvrij/arm biertje goed tijdens of na het sporten. Dat alcohol niet goed is voor de verwerking van bruikbare stoffen voor het lichaam is nu bekend. Maar wanneer je dus de juiste alcoholvrije variant vindt, zou het een hele goede sportdrank kunnen zijn. De enige merken waar ik wat vind over deze kwaliteiten zijn Franziskaner (0.5%) en Erdinger (<0.5%). Ze hebben op de websites hele pagina’s waar ze deze kwaliteiten duidelijk naar voren laten komen en dat het lichaam voorzien kan worden van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Dus wanneer de voedingswaarden kloppen zou het een goed isotone drank kunnen zijn, alleen zit er bij de meeste alcoholvrije bieren toch nog een fractie alcohol in. Is dit erg of heeft zo’n kleine hoeveelheid geen invloed?

Deze vraag heb ik voorgelegd bij het Trimbos instituut. Uit reactie komt het volgende naar voren: “Niet alle alcoholvrije zitten que koolhydraten tussen de 6 en 8 gram per 100 milliliter drank. Niet alle alcoholvrije bieren kunnen dus een isotone sportdrank zijn. Het is zo dat 0.1% alcohol, minder slecht is dan 5%, maar waar de grens ligt is niet te zeggen” – Trimbos-instituut.

Het moraal van dit drankverhaal

Om de hoofdvraag te beantwoorden, het ligt aan de voedingsstoffen die aanwezig zijn en dat het bier niet te veel alcohol bevat. Een betere keuze dan een normaal biertje voor je herstel, dat zeker. Mocht je toch iets bewuster bezig zijn met wat je binnenkrijgt tijdens of na je afdalingen, grijp dan eens een alcoholvrij biertje. Alcoholvrije bieren zijn niet altijd de isotone wonder-dranken zoals soms aangeprezen wordt in de reclames, dat kunnen ze zijn als ze 0.0% zijn en de juiste voedingstoffen bevatten.

Het belangrijkste uit dit verhaal is, doe wat goed voelt. Als je vindt dat je een normaal biertje, wijntje, jägermeistertje etc, verdient hebt na een lange dag zwoegen, moet je dit vooral doen. Mocht de vermoeidheid toeslaan en je wilt het even anders aanpakken, kan je dit artikel als houvast gebruiken. Dan kan je de dag erna er weer vol tegen aan. 

Heb jij vragen, tips, opmerkingen of leuke verhalen n.a.v. dit artikel? Reageer dan hieronder!